Пролетно засаждане на овощни дръвчета

25/02/2021, 14:29:42
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
25/02/2021
Тагове:
Пролетно засаждане на овощни дръвчета

Пролетното зааждане на овошки се прави след като отминат зимните студове и преди да започне вегетацията. От моментът, в който почвата позволява обработка можем да пристъпим към засаждане. Важно е фиданките да са още в период на покой. Подходящия период е от началото на февруари до началото на април. При по-късно засаждане, влажността в почвата може да е твърде ниска (ако пролетта е много топла) и да се наложи по-често поливане.

Избор и съхранение

Специалистите препоръчват да избирате фиданки от близък до вас разсадник. Това гарантира по-добро прихващне на дръвчетата, тъй като те продължават развитието си пр същите климатични условия. Избягва се силния стрес, който преживява младото растение при рязката смяна на местоположението.

Ако търсите нетрадиционни култури – киви, бадем, маслина, естествено може да се сдобиете само от няколко разсадника, които ги отглеждат, но може да се очаква приспособяването им да е по-трудно.

Важно условие е да запазите дръвчето свежо до момента на засаждането. След купуването, корените се напръскват с вода и се опаковат като се „обличат“ в памучен плат или намачкана хартия и се поставят в чувал. Така опаковани може да се съхраняват на хладно място за 3-4 дни.

Колкото по-млада е фиданката, която купувате, толкова по-лесно се прихваща тя. Обърнете внимание на корените на дръвчето, а не на височината му, тъй като тя и без това се скъращава. Важно е корените да са влажни и свежи, а кората на дървото да не изглежда сбръчакана.

Засаждане

Размерът на посадъчната ямка трябва да бъде съобразен с корените на дръвчето. Стандартно за ябълки, круши, череши ямката трябва да бъде с диаметър 1-1.5 м. При леки, песъчливи почви и около 70 см. при тежки, глинети почви.

За сливи и вишни, ямките трябва да са с диаметър и дълбочина 50-80 см.

Корените трябва да може да се разположат свободно без прегъване или пречупване. Ямката се изкопава 3-4 дни преди засаждането и се обогатява с компост, угнил оборски тор или дървесна пепел. Ако почвата е кисела е желателно да се прибави 2-3 кг. фосфорно брашно.

По-лесно и удобно е дръвчето да се засажда от двама души – единият го поставя в ямката и разстила корените във всички посоки, а другия насипва рохкава пръст, използвайки горния почвен слой. Почвата се насипва върху корените и се уплътнява много добре.

Около дръвчето се оформя кладенче и се полива веднага след засаждането.

Добре е през първите години фиданката да има опора, която да я предпазва при силен вятър.


Пролетното зааждане на овошки се прави след като отминат зимните студове и преди да започне вегетаци