Подхранване с дървесна пепел - да или не

27/11/2019, 09:46:05
Оценка 3.4 от общо 10 гласа
27/11/2019
Тагове:
Подхранване с дървесна пепел - да или не

Дървесната пепел от печката може да се използва като достъпен и ефективен, естествен тор и да се върне обратно в природата. Тя е богата на полезни елементи като калий, калций, фосфор, бор, манган. Тя може да се използва в сухо състояние или под формата на разтвор. За да я оползотворим качествено обаче и да не навредим на растенията е нужно да познаваме нейния химичен състав и да знаем как я понасят различните растения.

Пепелта, получена от изгаряне на лозови отпадъци, бряст, слама, слънчоглед е богата на калий. Пепелта при изгарянето на широкололистни видове съдържа повече калций, а тази от иглолистни видове – фосфор.

Пепелта, освен че подхранва растенията, намалява и киселинността на почвата.

Кои растения реагират добре на подхранване с дървесна пепел?

  • Овощни култури – ябълки, круши, сливи, череши, малини, френско грозде.
  • Ягоди
  • Зеленчуци – домати, краставици, тиквички, картофи, зеле, моркови, магданоз, патладжан, лук, чесън. През есента може да внесете дървесна пепел в участъците, които се подготвят за засаждане на тези култури.
  • Цветя и храсти – роза, клематис, божур, астра, хризантема. Може да добавите пепел при засаждането на лалета и зюмбюли.

Кога и как се тори с пепел?

Дървесната пепел се разнася равномерно преди или след есенната обработка на почвата. Внася се на дълбочина 5-10 см. За 1 кв.м. са необходими между 300 и 700 гр. пепел, а при много кисели почви – до 1 кг. За ориентир имайте предвид, че съд с обем 1 литър съдържа 500 гр. пепел.

Подхранването с дървесна пепел има смисъл само при тежки и глинести почви, тъй като при леките пепелта се отмива бързо и няма особен ефект върху растенията.

Кои растения не бива да се торят с дървесна пепел?

По правило всички растения, които обичат кисели почви, не реагират добре на торенето с пепел. Такива са:

  • Плодове – киви, боровинки
  • Зеленчуци и подправки – пипер, бобови, репички, киселец
  • Цветя и храсти – азалия, камелия, хортензия и други декоративни растения, които се нуждаят от кисела почва.

Как да използваме правилно дървесната пепел?

Прилагайте за наторяване само пепел, получена от изгаряне на дърва без други примеси и отпадъчни материали. Може да използвате и пепелта от дървесни или агропелети. Ако използвате въглища, пепелта става негодна за употреба тъй като те съдържат сяра и тежки метали.

Не внасяйте пепел заедно с оборски или птичи тор, тъй като ще намалите влиянието на азота. При засаждане на растения, внесената пепел трябва задължително да бъде смесена с пръст, защото има опасност да изгори корените им.

Не внасяйте пепел при почва с pH по-високо от 7.

Как да съхраняваме дървесната пепел?

Пепелта трябва да се съхранява на сухо в добре затворени съдове. Така тя ще запази полезните си свойства в продължение на години.

Някои трикове при използване на дървесна пепел:

Разсипете пепелта около растенията и покрийте с шума или слама. Това ще унищожи вредителите.

За борба с вредителите може да пробвате и този метод:

300 гр. пепел се залива с 5 литра вода. Кипва се и се вари 30 минути. Получената смес се прецежда и се разтваря в 10 литра вода. Добавят се 3 суп. л. течен сапун. с този разтвор се  пръскат растенията в сухо време. Той унищожава листните въшки и гъсениците. Освен това кара растенията да разцъфват по-рано.

Поръсете ягодите с малко количество суха пепел срещу голи охлюви.


Дървесната пепел от печката може да се използва като достъпен и ефективен, естествен тор и да се вър