Как да торим растенията с натурални продукти от кухнята и домакинството

16/01/2020, 14:02:21
Оценка 5 от общо 2 гласа
16/01/2020
Тагове:
Как да торим растенията с натурални продукти от кухнята и домакинството

Почвения тор обогатява, подобрява структурата и качеството на почвата и е важен елемент за развитието на домашната растителност. Освен това олекотява тежките, глинести почви и помага на песъчливите да съхранят влагата. Органичните вещества са храна на микроорганизмите, които поддържат почвата балансирана и здравословна.

Подхранването на домашните растения с биологични отпадъци от домакинството е лесно, удобно и има няколко предимства. От една страна биоразградимите храни в сметищата отделят метан, който вреди на околната среда. От друга хората се нуждаят от тор за своите домашни растения и това е чудесен начин да оползотворят отпадъците си, да намалят количеството боклук, който изхвърлят и да си спестят разходи за набавяне на органичен тор. Така се пести и ресурс за производство и транспортиране на продукта.

Лесно можете да си направите тор на двора в къщата или на вилата като съберете дървесни тревни отпадъци, вещества богати на въглерод (сено, слама, съчки, листа) и вещества богати на азот (утайка от кафе, тревен чим, отпадъци от кухнята). Старайте се първите да преобладават.

Покрийте купчината с найлон, който да осигурите топлината и необходимата влага за разлагане на органичния материал и превръщането му в тор.

Хранителни продукти, подходящи за подхранване на растенията

Бананови обелки

Банановите обелки са богати на калий, стимулират растежа на декоративните растения и плододаването в домашната градина.

Може да оставите бананова обелка на повърхността на почвата или да я заровите вътре в нея, където ще се разгради.

Друг вариант е да разбиете банановата обелка с 200 мл. вода в пасатора и да я излеете върху почвата.

Утайка от кафе

Кафената утайка е богата на азот, калий, калций, мед. Оставете я да изсъхне преди да подхраните растенията с нея за да не доведе до образуването на мухъл в саксията. Внесете една суп. лъжица за стайните растения и една чаша – за градинските.

Яйчени черупки

Съдържат много калций и са чудесна храна за цветята, зеленчуците и дърветата. Измийте и изсушете черупките, след което ги стрийте на сол и поръсете почвата с тях.

Подхранване с продукти от кухнята

  • Торбички чай;
  • Картонени кутии за яйца;
  • Стар хляб, мюсли, старо сирене, изветряла бира;
  • Коркови тапи;

Подхранване на растенията с вещи от домакинството

  • Ролки от тоалетна хартия;
  • Памучни тампончета;
  • Пепелта от камината или барбекюто;

Почвения тор обогатява, подобрява структурата и качеството на почвата и е важен елемент за развитиет