5 2

Градинарството през октомври

08/10/2018, 09:26:58
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/10/2018
Тагове:
Градинарството през октомври

През месец октомври дърветата и храстите навлизат във фаза на покой и остават така до пролетта. Листата придобиват червеникав и жълт оттенък и създават великолепния есенен пейзаж. Ако растенията през вегетационния период са били здрави, то окапалите от тях листа могат да се оставят там където са паднали – в лехите, под живите плетове. Те образуват естествен растителен килим, който спомага за запазване на оптималната влага в почвата, също така при тяхното гниене се получава натурален хумус, който обогатява структурата на почвата.

Ако обаче растенията са били нападнати от вредители или болести, то окапалите листа трябва да се съберат и изхвърлят извън градината, а най – добре е да се изгорят.

Тревните площи трябва да се почистват редовно от падналите листа, защото в противен случай тревата ще започне да гние.

Октомври е подходящ за засаждане на широколистни дървесни видове. Също така през този период може да засадите пролетни луковични растения, декоративни храсти, плодни дръвчета. Засаждането на растенията, които са особено чувствителни към ниски температури като хибискус, будлея, хортензия е по – добре да бъде оставено за пролетта.

Октомври е много подходящ месец за засаждане на розите. Така те ще започнат своето развитие по – рано през следващата пролет. Заедно със засаждането се прави и зазимяването като розите се посипват с 25 см. рохкава почва.

През настоящия месец поливайте растенията редовно.

Не забравяйте да защити чувствителните видове от студ. Приберете саксийните растения, в помещенията, в които ще презимуват.

Сега е моментът да се погрижите за дезинфекция на съдовете на растенията. Измийте добре саксийте от летните цветя. В голям съд направете 10 % -тен разтвор на белина (например към 10 литра вода добавете 1 литър белина). Съдът трябва да може да побере саксиите, потопете ги и ги оставете да се накиснат в разтвора за около 10 минути. Изплакнете ги добре и ги оставете а изсъхнат на слънце.

Ако имате теракотени съдове след като ги извадите от разтвора с белина ги потопете за 10 – 15 минути в чиста вода за да може избелващото вещество да излезе от спорите на материала. Най – добре е да почиствате всеки съд винаги щом го изпразните, така ще намалите вероятността от предаване на зарази между растенията.


През месец октомври дърветата и храстите навлизат във фаза на покой и остават така до пролетта. Лист