Градинарството през октомври

08/10/2018, 09:26:58
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/10/2018
Тагове:
Градинарството през октомври

През месец октомври дърветата и храстите навлизат във фаза на покой и остават така до пролетта. Хлорофилът изчезва от листата на широколистините растения и се преобразува в резервни вещества, които се съхраняват в кората и корените и помагат за презимуването на растението.
Листата придобиват червеникав и жълт оттенък и създават великолепния есенен пейзаж. Ако растенията през вегетационния период са били здрави, то окапалите от тях листа могат да се оставят там където са паднали – в лехите, под живите плетове. Те образуват естествен растителен килим, който спомага за запазване на оптималната влага в почвата, също така при тяхното гниене се получава натурален хумус, който обогатява структурата на почвата.

Ако обаче растенията са били нападнати от вредители или болести, то окапалите листа трябва да се съберат и изхвърлят извън градината, а най – добре е да се изгорят.

Тревните площи трябва да се почистват редовно от падналите листа, защото в противен случай тревата ще започне да гние. През този месец се извършва и последната коситба на тревата.

Октомври е подходящ за засаждане на широколистни дървесни видове. Също така през този период може да засадите пролетни луковични растения, декоративни храсти, плодни дръвчета. Засаждането на растенията, които са особено чувствителни към ниски температури като хибискус, будлея, хортензия е по – добре да бъде оставено за пролетта.

Октомври е много подходящ месец за засаждане на розите. Така те ще започнат своето развитие по – рано през следващата пролет. Заедно със засаждането се прави и зазимяването като розите се посипват с 25 см. рохкава почва.

През настоящия месец поливайте растенията редовно, особено ако периодът е по-сух и липсват дъждове. 

Резитбата на иглолистните и вечнозелените растения е добре да се извърши през октомври за да презимуват успешно. Така нараняването от разреза има достатъчно време да заздравее до началото на зимата. Инструментите трябва да са чисти и остри. Ягодоплодните храсти също могат да бъдат подрязани. За резитбата изберете сухо и спокойно, облачно време.

Стъблата на розите също трябва да бъдат съкратени до половината, с изключение на катерливите видове.

Не забравяйте да защитите чувствителните видове от студ. Приберете саксийните растения, в помещенията, в които ще презимуват.

Саксийните растения, които ще зимуват навън трябва да бъдат внимателно прегледани. Ако в почвата им има плесен, тя се отстранява, сухите листа и цветове се премахват.

Сега е моментът да се погрижите за дезинфекция на съдовете на растенията. Измийте добре саксийте от летните цветя. В голям съд направете 10 % -тен разтвор на белина (например към 10 литра вода добавете 1 литър белина). Съдът трябва да може да побере саксиите, потопете ги и ги оставете да се накиснат в разтвора за около 10 минути. Изплакнете ги добре и ги оставете а изсъхнат на слънце.

Ако имате теракотени съдове след като ги извадите от разтвора с белина ги потопете за 10 – 15 минути в чиста вода за да може избелващото вещество да излезе от спорите на материала. Най – добре е да почиствате всеки съд винаги щом го изпразните, така ще намалите вероятността от предаване на зарази между растенията.


През месец октомври дърветата и храстите навлизат във фаза на покой и остават така до пролетта. Хлор