Естествен тор от коприва подхранва и защитава растенията

07/07/2020, 09:34:59
Оценка 3.3 от общо 3 гласа
07/07/2020
Тагове:
Естествен тор от коприва подхранва и защитава растенията

Копривата успешно се използва за подхранване на зеленчуци, цветя и овошки и за предпазването им от болести и неприятели. След поливане с отвара от коприва, растенията боледуват по-рядко от гъбички, не се нападат от голи охлюви, подобрява се развитието и цъфтежа им.

Рецепта за естествен тор от коприва

В керамичен или пластмасов съд се наливат 10 л. дъждовна или престояла вода и в нея се поставя 1 кг. зелена коприва или 100 гр. изсушени листа.

Съдът се оставя на сянка, под навес или в хладно помещение докато сместа започне да ферментира. През лятото това се случва за една-две седмици. От време на време сместа се разбърква с дървена бъркалка. По време на ферментацията, копривата излъчва неприятна миризма затова дръжте съда далеч от кухнята и местата за отдих в двора.

Добавяне на малко мащерка към сместа неутрализира неприятната миризма.

Когато сместа спре да се пени се прецежда и се налива в стъклени бутилки, които се затварят добре.

За разсад и млади зеленчукови растения отварата от коприва се използва след разреждане с вода в съотношение 1:10 в полза на водата.

Разреждането се прави непосредствено преди подхранването.

Кога да торим растенията с отвара от коприва

Естествения тор от коприва може да се използва от ранна пролет до есента. В началото след поникването копривата не пари толкова и се бере по-лесно.

Копривата може да се използва за компостиране. За целта в бидон или варел (за предпочитане дървен или пластмасов) се поставя 1 кг. прясна коприва и се залива с 10 л. гореща вода. На следващия ден в съда се добавя още прясно набрана коприва. Това се повтаря докато се напълни бидона. Така може да се използва през цялата година.

При първите есенни студове, останалото съдържание в съда, се излива върху компоста. Така се ускорява ферментацията му и се обогатява с много ценни хранителни вещества.

Тинктура от коприва срещу гъбични заболявания

500 гр. листа и стръкове от коприва се заливат с 5 л. вода и се киснат 12 часа. След това се кипват и се оставят да се охладят. Прецежда се, налива се в пръскачката и се пръскат растенията. Може да се добави 1 суп. л. течен сапун.

Сместа е ефективна срещу гъбички и акари.

Рецепта срещу листни въшки

500 гр. прясна коприва се накисва в 5 л. студена вода. Сместа престоява едно денонощие и с нея се изкъпват листата на растенията за предпазване от листни въшки.

Предпазване на цветята от вредители

В 1 л. вода се поставят 10 суп. л. сухи листа от коприва, кипва се и се оставя да престои 2 часа. Разрежда се с вода в съотношение 1:5 в полза на водата. С получената отвара се пръскат стайните цветя.


Копривата успешно се използва за подхранване на зеленчуци, цветя и овошки и за предпазването им от б