Есенни вредители по растенията

29/09/2020, 10:44:38
Оценка 5 от общо 2 гласа
29/09/2020
Тагове:
Есенни вредители по растенията

Падането на температурите, повишената почвена влажност, мъглите и сланите правят растенията през есента по-малко устойчиви към неприятелите.

Есенни вредители по стайните растения

Листни въшки

Най-често цветята биват нападнати от листни въшки, които се настаняват по филизите, младите листа и цветоносите и изсмукват хранителните сокове от тях.

Засегнатите участъци се деформират и изсъхват, а лепкавия сок, който се отделя създава подходяща среда за развитие на опасни гъбички.

В начален стадий борбата е по-лесна. Цялото растение се потапя с листната маса надолу в съд с хладка вода. Процедурата може да се повтори 3 пъти през два-три дни. След това растението не се оставя на ярко слънце, а на полусенчесто място докато листата изсъхнат. Методът не е подходящ за наскоро засадени растения, които още не са добре вкоренени!

Направете неколкократно измиване на засегнатите части с гъба, напоена в сапунен разтвор.

Ако това не помогне, изпозлвайте подходящи препарати като: Децис 2,5ЕК - 3 мл; Бастър 40 ЕК - 5 мл; Пираника 20 ВП - 2,5 мл; - посочените дози са за 10 литра вода.

Паяжинообразуващ акар

Миниатюрните паячета се развиват основно върху долната страна на младите листа. Появява се най-често в края на лятото и през есента. Нападнатите растения изостават в развитието си, листата им изсъхват и окапват, цветните пъпки не се развиват. Ако не бъдат взети мерки на време, паяжинообразуващия акар може да унищожи цялото растение. За борба най-често се изпозлват следните контактни препарати: Омит 57 Е - 0.1%; Ортус 5 СК - 0.05%; Талстар 10 ЕК - 0.03%; Санмайт 20 ВП - 0.075%.

Цикламен акар

Поразява най-често циклама, теменужки, каланхое, мушкато, сенполия и други стайни и балконски цветя. Обича високата въздушна влажност. Нападнатото растение спира растежа и развитието си. Крайщата на листата се извиват, стъблата се деформират, цветните пъпки увяхват. Поразените части на растението трябва да се премахнат и да се напръска със системен инсектицид.

Белокрилка

Белокрилката напада както декоративните растения така и зеленчуците. Заселват се по долната част на младите листа. Активни са през нощта когато прелитат от едно растение на друго. Борбата е трудна и продължителна. Подходящи препрати са: актара 25 ВГ - 0,03%, децис 100 ЕК - 0,017%, нексид 015 КС - 0,04%. Третирането продължава от 3 до 7 дни.

Щитоносни въшки

Щитоносните въшки са едни от най-упоритите неприятели по цветята. Заселват се по листата, клонките и стръковете. Бързо завладяват цялото растение и се прехвърлят на околните. Ако растението е слабо засегнато може да е достатъчно да се измие добре със сапунен разтвор. Почистете с тампон, напоен с денатуриран спирт. Подходящи препрати за борба при силно засегнати растения са дурсбан 4 Е - 15 мл и нуреле Д - 5 мл – това са дози за 10 литра вода.

Трипс

Трипсите нападат цветовете и пъпките на декоративните растения. Ще ги познаете по наличието на многобройни прозрачни участъци по горната повърхност на листата и черни точки по долната им страна. Нападнатите издънки се деформират. Борбата с трипсите е трудна и продължителна, необходими са няколко обработки с различни препрати. Налага се да бъдат унищожени всички цветове и цветоноси на растението. Подходящи инсектициди са Актара, Моспилан и Конфидор. Към разтвора за обработка може да се добави противопаразитен шампоан за домашни любимци.

Осигурявайте редовно приток на свеж въздух, но пазете растенията от силно течение. Поддържайте оптимална температура и въздушна влажност, намалете поливането и редовно преглеждайте растенията за да предотвратите появата на есенни вредители.

Есенно пръскане на градината

Късната есен, преди настъпването на студовете е най-подходящия период за пръскане против вредители и болести. Листната маса на растенията трябва да е опадала, а оптималната температура е около 5 градуса. Подходящи са контактните препарати, които попадайки върху спори, яйца и личинки, ги унищожават.

Преди пръскането дърветата и храстите трябва да бъдат добре навлажнени с вода тъй като това помага за по-добро проникване на препарата.

Подходящи препарати за есенно пръскане

Карбамид

Азотен тор, който при подходяща концентрация работи като фунгицид и инсектицид едновременно и унищожава спори и яйца на вредители. Ако нападението през сезона е било сериозно е нужен силен разтвор от 500 – 700 гр. на 10 л. вода. При по-леко нападение са достатъчни 200-300 гр. на 10 л. вода.

Железен сулфат

Концентрацията му зависи от степента на засягане на градината също както при карбамида. За сериозно нападение използвайте 500 гр. на 10 л. вода, а за умерено – 200 гр. на 10 л. вода.

Може да използвате и смес от карбамид и железен сулфат в равни количества за стволовете на дърветата, в които зимуват много паразити.

Меден сулфат

За късно есенно пръскане използвайте 300 гр. на 10 л. вода.


Падането на температурите, повишената почвена влажност, мъглите и сланите правят растенията през есе