Фуксия мегаланика - зимоустойчива красавица

18/11/2019, 14:26:10
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/11/2019
Фуксия мегаланика - зимоустойчива красавица

Фуксията най-често се отглежда като стайно растение и само през топлите месеци се изнася навън. Има обаче сортове, селектирани да издържат на ниски температури, при условие, че през зимата се оставят с вдървесинени издънки. Такъв сорт е Фуксия Мегаланика, който вече се предлага в някои градински центрове у нас.Екзотичната красавица произхожда от Аржентина и Чили.

У нас фуксията може да стигне височина от 1,8 м. и ширина до 1,2 м. Чувства се най-добре в открита леха, но би могла да се отглежда и в голяма саксия. Цъфтежът ѝ започва от средата на лятото и продължава до първите студове.

Отглеждане

Място: Растението предпочита частична сянка. За да цъфти обилно обаче са му необходими слънчеви лъчи сутрин. Най-подходящо за фуксията е източното изложение на балкона или такова място в градината, където до обяд ще бъде огрявана от слънчевите лъчи, а следобед ще бъде на сянка. Силното слънце може да я изгори, а пълната сянка ще доведе до слаб растеж и незадоволителен цъфтеж.

Почва и торене: Подходящи са леки и пропускливи почва, съставени от пясък, торф, биохумус. Добре е да се внася комплексен тор, примесен с поливната вода на всеки две седмици.

Поливане: Фуксия мегаланика се полива редовно, не бива да се допуска засушаване около корените ѝ.

Резитба: Прави се с цел оформяне и оптимален растеж. Добре е редовно да се прищипват върховете на новите издънки. През късна есен зелените издънки се отрязват и покриват с компост или торф.

Размножаване: Може да се направи чрез млади резници през целия вегетационен период. Необходими са ви резници с дължина около 8 см. които да посадите в смес от торф, пясък и хумус. Саксията се поставя на сенчесто място. След вкореняване, растението се прищипва за да образува корона. Резниците могат да се вкоренят и във вода, но става доста по-бавно и не винаги е успешно.

Презимуване: В райони с топъл климат фуксия магаланика зимува успешно без укритие. При не големи студове издънките умират до нивото на почвата, а през пролетта младите стъбла израстват от спящите пъпки.

В райони с по-студен климат зелените издънки трябва да се отрежат наесен и растението да се покрие със слой почва около 20 см. Ако отглеждате фуксията в саксия, тя може да презимува в прохладно и сухо помещение с температура около 4-5 градуса.

Болести и вредители: Най –често фуксията бива нападана от акари, листни въшки, белокрилки. Ако ги забележите консултирайте се специалист за унищожаването им.

Възможни проблеми:

Слаб цъфтеж – може да се дължи на много топло помещение през зимата, недостатъчно хранене или поливане, липса на слънце през активния период.

Опадване на листата – недостатъчно осветление, твърде висока температура или рязка смяна на мястото на саксията могат да станат причина за този проблем.

Кафяви петна по листата – преовлажняване в студения сезон.

Източник: Практично ръководство за цветя и градини


Фуксията най-често се отглежда като стайно растение и само през топлите месеци се изнася навън.