Будлея - ароматен пеперуден храст

20/02/2019, 16:14:42
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
20/02/2019
Тагове:
Будлея - ароматен пеперуден храст

Латинско наименование: Buddleia davidii
Семейство: Loganiaceae

Будлея, наричана още пеперуден храст или летен люляк, представлява листопаден бързорастящ храст. Цъфтящо растение е, достигащо височина до 3 метра. Цъфти в края на лятото, през юли – август, с ароматни цветове, които привличат пчели и пеперуди. Цветовете могат да бъдат обагрени в бяло, розово, лилаво, синьо, пурпурно.

В по – студените зими у нас, растението може да измръзне, но ако има достатъчно снежна покривка, пъпките обикновено не се повреждат и през следващия сезон разцъфват. Има сортове будлея, които издържат до минус 20 градуса.

Сеитба: засаждането на будлеята от семена се прави в подходящо сандъче като се използва рохкава, неутрална почва, смесена с пясък и задължително с качествен дренаж. Семената се поставят в почвата, притискат се леко към повърхността и се оросяват с пулверизатор. Съдът се покрива със стъкло и се слага в топла стая с температура от 22 – 25 градуса. Помещението трябва да е светло, но сандъчето на бива да бъде изложено на пряка слънчева светлина.

Полагането на семената се извършва в ранна пролет. При подходящи условия те покълват за около 2 седмици. Стъклото се отстранява и когато по младите растения пораснат по 2 – 3 двойки листа, те се разсаждат в отделни саксии. Растенията постепенно привикват с живота на открито като в началото се отваря за кратко прозореца, след това се изнасят на терасата и постепенно се увеличава времето на открито.

След като преминат последните слани младите растения се засаждат в градината. Изберете им слънчево, защитено от вятър, място. Почвата трябва да бъде неутрална, плодородна.

След засаждането растенията се наторяват с компост.

Будлеята може да се размножи и чрез резници, които се взимат в ранна есен. През зимата се съхраняват на хладно място, без опасност от измръзване. Вкореняват се през пролетта директно в почвата.

Грижи: будлеята обича обилното и редовно поливане. Не трябва да се допуска нито засушаване, нито преовлажняване на почвата. Добре й се отразява подхранването с торове, богати на калций и фосфор, които стимулират нейния растеж. По време на цъфтеж може да подхранвате и с компост. Важно е редовно да премахвате плевелите, както и прецъфтелите цветове. В ранна пролет летния люляк трябва да се подреже. Резитбата има за цел да се придаде желаната форма на храста и да се стимулира обилен цъфтеж. През първата зима е добре растението да се зазими.

Вредители: будлеята е податлива на акари, които се развиват в периоди на продължителна суша. Затова е важно да се поддържа добра влажност на почвата.

Използване: Будлея може да бъде засадена като солтиер и да се превърне в красив акцент в градината през летните месеци. Изглежда добре и в цветна композиция. Може да се използва за жив плет.


Латинско наименование: Buddleia davidii Семейство: Loganiaceae Будлея, наричана още пеперуден храст