Агератум - синьо пухче за градината и балкона

19/02/2019, 10:59:28
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/02/2019
Тагове:
Агератум - синьо пухче за градината и балкона

Благодарение на специфичния си аромат, агератумът привлича пеперуди и други насекоми в градината

Латинско наименование: Ageratum
Семейство: Астрови

Агератум представлява полухраст, който в родината си е многогодишен, но у нас се отглежда като едногодишен.

Той обагря градината в сини и виолетови нюанси. В зависимост от сорта, височината му е между 10 и 50 см. Цветовете му са оформени като кошнички и имат фин аромат. Цъфти обилно от май до първите слани.

Агератумът е подходящ за създаване на ефектен бордюр или в композиция с други растения за красив, плътен, цветен килим. Подходящ е за алпинеуми. Може да се засади в сандъче или саксия на балкона. Комбинира се чудесно с жълти и оранжеви турти, невен, калцеолария.

Място: агератумът се нуждае от открито слънчево място за да разкрие напълно декоративните си качества.

Почва и торене: предпочита лека, неутрална, умерено плодородна, песъчлива почва. Добре му се отразява торенето веднъж на две седмици.

Поливане: растението е влаголюбиво и се нуждае от редовно поливане, особено в горещите и слънчеви дни.

Размножаване: размножаването на синьото пухче може да се направи със семена или с резници. Семената се засаждат в сандъчета през март и поникват за около 2 седмици при температура от 22 градуса. На постоянно място се засаждат през май, след като е преминала опасността от слани. Растенията се засаждат на 20 см. разстояние едно от друго.

Резниците се взимат в края на август и се прибират в хладно помещение за презимуване. Нарязват се през март и се вкореняват при температура около 22 градуса. През май се засаждат на постоянно място.


Благодарение на специфичния си аромат, агератумът привлича пеперуди и други насекоми в градината Ла