Агапантус (Африканска лилия)

18/12/2018, 13:08:25
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/12/2018
Тагове:
Агапантус (Африканска лилия)

Агапантус (Agapanthus), наричан още Африканска лилия, е бързорастящо многогодишно растение от семейство Лилиеви. На гръцки името му се превежда „цвете на любовта“. Агапантус расте на туфи, има дълги и тесни листа и цъфти в бели, сини, розови или лилави цветове. Подходящ е за отглеждане както в градината, така и като саксийно растение.

Цъфти продължително през лятото.

Място: Агапантус обича светлината. И вкъщи и в градината трябва да бъде на светло място, продължително огрявано от слънцето. В райони с горещ климат може да живее и на полусянка. При липса на достатъчно светлина растението може да бъде нападнато от вредители. През зимата цветето се прибира в светло помещение с температура от 4 до 7 градуса.

Почва: Агапантус вирее най – успешно върху градинска пръст, богата на глина с умерено съдържание на хранителни вещества. Почвата трябва да е много добре дренирана и да не задържа вода. През лятото е добре да се подхранва с тор за цъфтящи растения на всеки 15 дни.

Поливане: Африканската лилия обича влагата. Полива се когато повърхността на почвата е започнала леко да изсъхва. През зимата поливането се намалява до минимум.

Пресаждане: Агапантуса се пресажда когато саксията започне да му става малка – веднъж на 3 – 4 години обикновено. Засажда се в хранителна и пропусклива почва.

Размножаване: Растението се размножава през пролетта чрез семена или чрез разделяне. Ако го размножавате чрез семена трябва да знаете, че те започват да цъфтят чак след 3 – 4 години. Необходима им е богата почва с добър дренаж и редовно поливане.

Вредители: Цветето е податливо на акари и листни въшки, които се появяват осново през зимата когато влагата и светлина са ограничени. Отстраняват се с подходящ препарат.


Агапантус (Agapanthus), наричан още Африканска лилия, е бързорастящо многогодишно растение от семейс