Естрагон, Тарос (Artemisia dracunculus)

29/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 28 гласа
29/09/2016
Естрагон, Тарос (Artemisia dracunculus)

Семейство: Сложноцветни

Естрагонът е многогодишно тревисто растение, достигащо височина до 150 см. Листата и младите клонки на растението се използват като подправка. Цветовете му са малки, жълтеникави, а семената – тъмнокафяви. Цъфти през втората половина на лятото. Най – популярните видове у нас са руски и френски естрагон.

Място: Предпочита слънчево място, но се развива добре и на сянка. На едно място в градината може да се отглежда 4 – 5 години.

Почва: Добре обработена, наторена и богата на хранителни вещества, почва.

Поливане: Умерено, понася временни засушавания.

Презимуване: Естрагонът е студоустойчиво растение и обикновено презимува без проблем, ако преди зимните студове разхвърлите върху него оборски тор, той ще го предпази от ниските температури.

Размножаване: През юли растението може да се размножи чрез резници, а на есен – вегетативно чрез разделяне на туфите.

По време на вегетативния период е необходимо редовно поливане, подхранване, плевене, както и борба с вредителите.

През първата година беритбите започват когато растенията достигнат поне 13 см. височина. Младите леторасти се изрязват с дължина 10 см. и около 3 см. над вегетационния връх на растението. До късна есен се правят няколко беритби. За сушене се бере преди цъфтежа, след което се суши в хладни, сенчести и проветриви помещения.

Естрагонът може да се отгледа и в саксия – 2 – 4 л. Добре е да се държи на слънчево място, а през зимния сезон – в неотоплявано помещение. 


Семейство: Сложноцветни Естрагонът е многогодишно тревисто растение, достигащо височина до 150 см.