Вредители по стайните растения - как да ги разпознаем и как да се справим с тях

24/06/2017, 21:36:26
Оценка 4.5 от общо 81 гласа
24/06/2017
Тагове:
Вредители по стайните растения - как да ги разпознаем и как да се справим с тях

Кои са най – честите вредители по стайните растения, какво причиняват и какви мерки за борба да предприемем срещу тях?

Видове вредители

Листни въшки – това са дребни насекоми в зелен, светло жълт и черен цвят. Размерът им е от 1 до 5 мм. Те изсмукват сока от върховете на филизите, младите листа, дръжките и цветовете. Засегнатите части на растението стават лепкави, може да се деформират, а цветовете увяхват. Обикновено листни въшки се натрупват по връхните филизи и цветоноси. Заради лепкавия и сладък сок, който отделят, по растението могат да се заселят гъбички.

Акари – тези дребни (до 0,5 мм.) паякообразни са сериозна заплаха за домашните растения. Размножават се бързо особено при висока температура и ниска влажност на въздуха. Заселват се по долната страна на листата, хранят се с клетъчния сок на растенията и предизвикват нарушения в обмяната на веществата. Поразените части на растението се обезцветяват, могат да покафенеят, листата изсъхват и опадват, а цялото растение е покрито с тънка паяжина.

Белокрилка – представлява дребно насекомо (1 – 2 мм.), което прилича на пеперуда с бели криле. Тя изсмуква сока от растенията, което води до силно изтощение. Обикновено поразяват долната страна на листата.

Щитоносни въшки – заселват се по стволовете, листата и клончетата на растенията. В резултат на това опадват листата, а цветята постепенно изсъхват. Опасни са, тъй като не се забелязват с просто око, а борбата с тях е доста трудна.

Трипси – това са миниатюрни (1 – 1,5 мм) много подвижни насекоми, които поразяват долната страна на листата на стайните растения. Освен това нападат и цветните пъпки и цветовете. Знак, че растението е нападнато от трипси е появата на много на брой светли точки по горната страна на листата и прозрачни места, запълнени с черни точки по долната. Растенията отслабват и губят декоративните си качества.

От къде идват вредителите

Много често източник на заразата може да бъде почва взета отвън. Заплаха е и разсадът, закупен в магазините.

Мерки за борба

Профилактика

Профилактиката с цел предпазване на стайните цветя от вредители включва на първо място внимателно преглеждане на стайните растения, както и на новозакупените такива. Ако забележите нападнати цветя, те трябва веднага да бъдат изолирани от здравите, за да се предотврати разпространение на заразата. Трябва да се направи цялостна дезинфекция на почвата и съдовете на растенията. За да увеличите устойчивостта на цветята към вредители и болести осигурете им здравословна среда – оптимална влажност на въздуха, редовно поливане според нуждите на всеки вид, достатъчно светлина и подходяща температура.

Лечение на растенията

Понякога въпреки старателните грижи, които полагаме растенията все пак биват нападнати от вредители. Ако това се случи и вредителите все още са малко, съберете ги на ръка и измийте растението със силна струя топла вода. Най – добре с подвижен душ. Обърнете внимание и на долната страна на листата. Поливането е ефикасна мярка срещу акарите. Щитоносните и листни въшки опитайте да отстраните с четка за зъби, напоена в сапунен разтвор от вода и домашен сапун.

Лечението на засегнатите растения с химични препарати в домашни условия не е препоръчително, тъй като използвани на закрито, те могат да навредят на здравето ви. Затова опитайте първо с домашни средства. Добър ефект имат настройките от чесън, лук, тютюн, червени люти чушки. Използва се и разтвор от сапун или веро. Поменете, че еднократната обработка най – вероятно няма да бъде достатъчна. Борбата с вредителите в стайни условия е трудна и изисква много търпение. 


Кои са най – честите вредители по стайните растения, какво причиняват и какви мерки за борба д