Стайни растения, подходящи за малки пространства

26/03/2017, 22:32:24
Оценка 4.5 от общо 66 гласа
26/03/2017
Тагове:
Стайни растения, подходящи за малки пространства

Ако разполагате с малко пространство, а искате да се радвате на зеленина ще ви предложим няколко лесни за отглеждане растения, които не се нуждаят от много място и са подходящи за почти всеки дом.

Кактус – кактусите са известни с това, че са непретенциозни и не изискват почти никакви специални грижи. Това от което все пак се нуждаят е светлина. Те се чувстват най – добре до южен, югоизточен или югозападен прозорец. През лятото може да се изнесат навън. В периода на активен растеж кактусът се полива умерено само когато почвата е напълно изсъхнала, а в периода на покой (от ноември до март) – не се полива. Пресаждането не е желателно. През лятото може да наторявате кактусите с течни торове с ниско съдържание на азот.

Красула (Дърво на живота) – многогодишно, лесно за отглеждане, растение. Предпочита лека сянка, най – подходящата стайна температура е 14 – 25 градуса. Не обича рязката смяна на местоположението си. Полива се веднъж седмично като не бива да се допуска задържане на застояла вода.

Спатифилум – нарича се още лилия на мира. Изисква висока влажност и често поливане. Предпочита полусенчесто място. Избягвайте да го поставяте на течение. Спатифилумът се нуждае от богата на органични хранителни вещества почва.

Пилея – декоративнолистно растение, широко разпространено за домашно отглеждане главно заради своята непретенциозност. Обича полусенчести места. През зимата темепратурата в стаята му не бива да пада под 12 градуса. Пазете го от течение. Полива се умерено, а през зимния период – много оскъдно.

Платицериум (Еленови рога) – растението е подходящо за стена и вертиално озеленяване. Не обича директните слънчеви лъчи. Нуждае се от обилно поливане, почвата му трябва да се поддържа постоянно влажна. Добре е да се наторява веднъж месечно през летния период.

Калатея – многогодишно растение с красиви шарени листа. Чувства се най – добре на светло до полусенчесто място, но не и под директни слънчеви лъчи. През зимата темепературата в помещението на цветето не бива да пада под 15 градуса, а през лятото може да живее и на 30 градуса. Резките темепратурни промени и въздушни течения не се отразяват добре. Калатеята се нуждае от висока въздушна влажност и редовно и обилно поливане. Почвата трябва да бъде добре дренирана.

Алое – сукулентно вечнозелено растение, изискващо минимални грижи. Обича много светлина и топлина. Нуждае се от богата песъчлива почва с добър дренаж. През лятото се полива умерено веднъж седмично. В много горещо време може поливането да се увеличи на два пъти седмично. През зимата поливането се намалява драстично, а може дори д асе преутснови особено ако алоето се отглежда в много хладно помещение.


Ако разполагате с малко пространство, а искате да се радвате на зеленина ще ви предложим няколко лес