Стайни цветя, които цъфтят целогодишно

18/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.2 от общо 36 гласа
18/01/2015
Стайни цветя, които цъфтят целогодишно

Ще ви представим шест красиви „неуморни” цветя, които внасят свежест и радват сетивата ни с цвят през цялата година.

Орхидея Фаленоспис

Този вид орхидея цъфти почти целогодишно, а в сравнение с другите представители на орхидеите, се отглежда значително по –лесно. Цъфти в богата палитра от багри от бяло до тъмно лилаво, като някои видове са изпъстрени с контрастни цветни нишки. Чувства се най – добре в прозрачна саксия, за може да корените да достига достатъчно светлина.
Изберете й място до източен или западен прозорец, а ако е южен осигурете й засенчване в най – горещите летни часове.

През зимата пък ако светлината не достига, добавете изкуствено осветление. Не прекалявайте с подхранването нито с поливането, излишната влага и тор са опасни за растението. Ако въздуха в стаята е сух, пулвелизирайте цветето от време на време.

Циганче

Циганчето може да се отглежда както в градината, в стаята, така и в кашпа на балкона. Цъфти целогодишно в бяло, цикламено, розово, червено, виолетово. Отгледжа се лесно, изисква често поливане, расте както на слънчево така и на полусенчесто място.
Не обича сухия въздух и прекалено високите температури.

Хибискус, китайска роза

Хибискус е тропическо растение, което в домашни условия достига до 1 – 2 метра височина. Цъфти почти през цялата година и живее повече от 20 години. Цъфти в бяло, розово, червено, жълто или оранжево. Предпочита слънчево, защитено от вятър, място. През лятото се полива обилно, а през зимата по – умерено. За да цъфти целогодишно, цветето се нуждае от постоянна температура, ярка светлина и умерена влажност на въздуха.

Коледен кактус

Коледния кактус се нарича още „коледниче”. При правилни грижи може да цъфти през цялата година. Обича слънчевата светлина и за разлика от останалите видове кактуси, има нужда от по – често поливане. През топлите месеци може да се изнесе на балкона или в градината, но не бива да бъде изложено директно на силна слънчева светлина за дълго време.

Спатифилум

Нарича се още „лилия на мира”, може да цъфти през цялата година в бели цветове със зелено връхче и с прекрасен аромат. Смята се, че внася хармония в дома, действа успокояващо и пречиства въздуха от отровни вещества.
Не изискава много грижи, нуждае се от светлина и често поливане. Предпочита богата на хранителни вещества почва, а прецъфтелите цветове трябва редовно да се отсраняват, по този начин се стимулира повторен цъфтеж.

Нематанус, хипоцирта

Нарича се още „златна рибка” цъфти в жълти, оранжеви или червени цветове, наподобяващи формата на рибка. Цъфти основно през лятото, но ако се отглежда на място с достатъчно светлина, цъфтежът му може да продължи през цялата година. През лятото се полива умерено, през зимата – оскъдно. Обича висока влажност на въздуха и има нужда от често оросяване.


Ще ви представим шест красиви „неуморни” цветя, които внасят свежест и радват сетивата н