Как да се грижим за стайните цветя през ноември

16/07/2017, 20:37:29
Оценка 4.4 от общо 82 гласа
16/07/2017
Как да се грижим за стайните цветя през ноември

Дайте възможност на цветята да се климатизират.

Есента е времето когато трябва да приберем цветята на закрито. Това трябва да се случи преди да започнат големите студове. Ако от ниските външни температури обаче веднага приберете растенията в стаята, в която вече е включено отопление, това ще бъде шок за тях. Затова преди да ги внесете в помещението, ги поставете на защитено, от вятър, хладно място като остъклена тераса или антре.

Почистете внимателно изсъхналите листа и прецъфтелите цветове. Прегледайте растенията за наличие на вредители, болести и гъбички. Ако намерите такива задължително ги третирайте преди да приберете саксиите.

Светлината е важна за развитието на стайните растения през есенно – зимния сезон. Количеството й е различно за отделните видове растения, но все пак за повечето подходящо място е южен или източен прозорец. Не пускайте завеси, през мрачните дни и малкото светлина, достигнала до растенията им е необходима.

Цветята, които са изложени на по – силна светлина, имат нужда от по – голямо количество вода и обратно. Повечето видове растения през зимата са в период на покой или забавят растежа си, затова и нуждите им от вода намаляват. Колкото по – висока е температурата в стаята и по – ниска влажността на въздуха толкова по – обилно трябва да бъде поливането.

Температурата също варира при различните растения, но все пак не е желателно да бъде по – висока от 23 градуса. Нощната може да бъде около 10 градуса.

Пазете стайните цветя от течение. Не ги поставяйте и до прекалено горещи места като например отоплителни уреди.

През есенно – зимния сезон сведете торенето до минимум. Почиствайте периодично листата на растенията от натрупания домашен прах. 


Дайте възможност на цветята да се климатизират. Есента е времето когато трябва да приберем цветята