Грижи за цветята по месеци

07/02/2017, 15:07:14
Оценка 4.5 от общо 54 гласа
07/02/2017
Грижи за цветята по месеци

Календар на грижите за цветята

Януари

През първият месец от годината е подходящо да се засадят семената на циганче, бегония, мушкато. Те ще цъфнат в средата на лятото. В края на месеца се садтя семената на карамфила Шабо. Посевите се поливат редовно.

Цветята, които цъфтят през зимата се нуждаят от повече светлина в този период – циклама, примула, азалия, камелия, орхидея. Поставете ги близо до прозорец с южно или югоизточно изложение. Поддържайте по – висока влажност на въздуха в стаята. Кактусите и алоето също предпочитат светло място, но прохладно – с температура 5 – 10 градуса.

Цветята, които са в период на вегетация или цъфтеж се нуждаят от редовно поливане, а тези, които са в покой се поливат по – рядко. Почиствайте редовно праха от листата на стайните растения.

Февруари

В средата на месеца се засаждат семената на лобелията, а в края – тези на кученцето и петунията. Времето е подходящо и аз размножаване на хризантемите, бегониите, фуксиите. Поддържайте висока влажност на въздуха в стаята и от време на време пулвелизирайте цветята. Следете за появата на гъбични заболявания.

Март

Подгответе почвата за засаждане на розите. Прекопайте, подхранете с торф и компост. В края на месеца може да засадите тревисти растения, които цъфтят през лятото и есента. През този месец може да засадите още: петуния, агератум, теменужка, невен, бегония, астра. Времето е подходящо за пресаждане на фуксия, олеандър, хризантема. През март се прави първото наторяване на многогодишните растения.

Също така се увеличава честотата на поливане на стайните цветя. През март подрежете олеандъра и хибискуса.

Април

В началото на месеца се засаждат циния, гладиол, високостеблени рози. Саксиите могат да се изнесат на балкона. Подрежет стайните и градински растения като премахнете всички сухи клонки и прецъфтели цветове. Петуниите се засаждат в градината или в балконски сандъчета през втората половина на месеца. Подрежете розовите храсти.

Май

Почистете градината от плевели и изгнили листа. През този месец може да засадите далия, бегония, гладиол, здравец, различни подправки – градински чай, магданоз, босилек, мащерка. Изнесете азалията на балкона. Подхранете стайните растения с подходящи торове. Следете за появата на листни въшки. Редовно разрохквайте почвата.

Юни

През първите дни на юни изнесете на открито мушкатото. Поливайте цветята често и разрохквайте почвата. Следете за листни въшки и акари. Времето е подходящо за засаждане на гергина, циния, теменужка, жълт кантариорн, ехинацея. В края на месеца засадете незабравката. Периода е подходящ за резитба на калибрахое и лобелия. Отстранявайте навреме прецъфтелите крайща и се оглеждайте за вредители.

Юли

В горещие дни поливайте редовно растенията и ги почиствайте от сухи листа и клонки. Подхранете розите. Следете за появата на плевели. Изнесете на терасата стайният бамбук, драцената, хибискуса, пасифлората, фикуса, юката, бръшлянът. В най – горещите дни оставете вътре на хладно каменното цвете, хоята, филодендронът. Не поставяйте цветята на течение или под климатика.

Времето е подходящо за пресаждане на перуниката.

Август

Засайте цъфтящите през есента минзухари. Поливайте редовно растенията и почиствайте почвата от плевели. Периода е подходящ за размножаване на астра, примула, божур, флокс. Подхранвайте редовно цветята и ги преглеждайте за наличие на брашнеста мана. Може да засадите иглика в саксия.

Септември

В началото на месеца може да засадите теменужки и незабравки, ако не сте го направили до сега. В края на месеца трябва да приберете на закрито кактусите. Спрете подхранването на розите. Може да засадите хризантеми, нарциси, божури, лалета, минзухари.  До средата на месеца може да пресадите стайните растения. През втората половина на септември може да засадите в градината невен. Подгответе амаралисът за зимен сън като го поставите на хладно и тъмно място и намалите поливането. Пресадете трвеистите растения.

Октомври

Подгответе кактусите за зимата като постепенно намалите поливането. През топлите дни на месеца може да засадите теменужки. Приберете и последните саксии на закрито.

Ноември

В края на месеца направете резитба на всички декоративни видове без вечнозелените. Ако почвата все още не е замръзнала може да засадите луковиците на лалетата. Ако въздуха в стаята е сух, пулвелизирайте от време на време листата на растенията. Пазете цветята от течение.

Декември

Поливайте стайните растения умерено, тези които цъфтят през зимата – по – обилно, а тези, които са в покой – много рядко. Почиствайте редовно праха от листата им. Осигурете на цветята достатъчно светлина като ги поставите до южен или източен прозорец и ако се налага добавете допълнително осветление.


Календар на грижите за цветята Януари През първият месец от годината е подходящо да се засадят сем