Цвете за всяка стая

19/01/2017, 20:18:19
Оценка 4.6 от общо 72 гласа
19/01/2017
Цвете за всяка стая

В коя стая какво цвете да отглеждаме?

Цветя в кухнята

За кухнята са много подходящи билките и подправките като босилек, мента, мащерка, градински чай, риган, магданоз. Те ухаят свежо и приятно на здраве и на вкусни ястия. Освен това винаги може да ги използвате за направа на чай или за подправки към храната. В кухнята може да отглеждате още – каланхое. Това цъфтящо растение се нуждае от постоянен свеж въздух. А кухнята се проветрява често особено след готвене. Сложете го близо до прозорец, но внимавайте да не е на течение. Ако трябва го премествайте когато проветрявате. За кухнята са подходящи още бегония, аспарагус, колеус. Не поставяйте цветята близо до печката или абсорбатора. Ако кухнята е малка, изберете малки сортове растения, които може да разположите във висящи саксии.

Цветя в дневната

За дневната е много подходяща орхидеята. Тя привлича вниманието към себе си и няма как да остане незабелязана от вашите гости. Освен това ще радва сетивата ви докато си почивате, вечеряте или гледате телевизия. Кактуси и алое вера също са подходящи. В дневната може да отглеждате още: драцена, филодендрон, хлорофитум, сансевиера, спатифилум, фикус.

Не поставяйте цветята до отоплителни или до телевизора.

Цветя в спалнята

Добър избор за спалнята е алое – то пречиства въздуха от токсини и произвежда кислород през нощта, който помага за по – качествен сън. Подходящи са още хлорофитум и спатифилум, които също подобряват качеството на въздуха като филтрират вредни частици и микроорганизми. Камелия е добър избор поради липсата на аромат. Здравецът неутрализира бактериите и микробите във въздуха и създава благоприятна обстановка за сън, ароматът му действа успокояващо. Избягвайте да поставяте в спалнята растения със силен аромат, който може да ви дразни и да смущава съня.

Цветя в банята

В банята добре се чувстват растения, които обичат висока въздушна влажност и няма нужда от много слънчева светлина. Такива са филодендрон – подходящ е за хладна баня; драцена; ало вера; бамбук на щастието. Ако в банята имате прозорец и поне няколко часа на ден грее слънце може да отглеждате там азалия и гардения. Ако помещението е голямо може да поставите и монстера.

Разположете цветята така, че върху тях да не попада вода от душа или препарати.

Цветя в детската стая

Ако сте решили да отглеждате цветя в детската стая задължително проучете добре избраното от вас, растението, тъй като има такива, които са токсични. Вижте с които трябва най – много да внимавате: Отровни стайни растения!

Подходящи за детската стая са цитрусови дръвчета, хризантема, здравец, бамбук.

Ако детето има алергии или дихателни проблеми най – добре се консултирайте с лекар преди да сложите цветя в стаята му. Най – добре поставете саксиите на недостъпно, за детето, място.

Цветя на работното място

Цветята, които помагат за преодоляване на умората и подобряват концентрацията са: бегония, драцена, фикус, цитруси, кактус. Ако въздуха в офиса ви е сух добре е да отглеждате там сансевиера, хризантема, спатифилум, азалия, гербер, тъй като те имат свойството да овлажняват въздуха.

Цветя на терасата

Изборът на растения за балкона зависи от това дали е остъклен или не, какво е изложението му и т.н. Сред най – подходящите са теменужка, мушкато, петуния, каскадна бегония, калибрахое, хортензия. Винаги съобразявайте нуждите на растенията от светлина и температурни условия когато решавате дали да ги отглеждате на балкона или не. Остъклената тераса е по – благоприятна, тъй като предпазва растенията от вятър и студ, освен това може да поставите завеси или щори на прозорците, благодарение на които, да регулирате количеството слънчева светлина.


В коя стая какво цвете да отглеждаме? Цветя в кухнята За кухнята са много подходящи билките и подп