4.5 88

Арония (Aronia)

05/11/2017, 18:34:31
Оценка 4.5 от общо 88 гласа
05/11/2017
Арония (Aronia)

Семейство: Розоцветни

Арония е многогодишен храст, достигащ височина до 1,5 – 3 м. Цъфти през май, а плодовете зреят през септември. Родината му е Северна Америка. Характеризира се с лъскави листа и синьо – черни плодове с тръпчиво – кисел вкус. Интересът към растението напоследък все повече се засилва, най – вече заради ценните му хранителни качества и лечебни свойства. Плодовете на аронията се използват за приготвяне на сокове, компоти, сладка, десертни вина. Подходящи са също така за оцветяване на бели вина.

Плодовете на аронията са богати на витамини и особено витамин Р. Съдържат още йод, захари, органични киселини, каротин, фосфор, желязо, мед, магнезий.

Плодовете и сокът от арония намират приложение при лечението на високо кръвно налягане, стомашни и бъбречни заболявания, мигрена, атеросклероза, нервни разстройства. Растението се прилага също така за лечение на дерматити и екземи. Има силен антиоксидантен ефект. Препоръчва се и за укрепване на имунната система.

Място: Аронията се развива най – добре в райони с висока атмосферна влажност, предбалкански и планински области. Нуждае се от светло и слънчево място, но е доста издръжлива на атмосферни условия и понася и много ниски температури до минус 30 градуса.

Почва: Не е притенциозна и расте на почти всякакви почви с изключение на каменисти и много солени. Ако почвата е кисела трябва да се неутрализира с вар.

Поливане: Аронията е влаголюбива култура, трябва да се полива редовно по време на наедряването на плодовете.

Размножаване: Растението може да се размножи по няколко начина – чрез резници, издънки и семена. Растенията се засаждат през есента преди настъпване на големите студове.

Аронията не страда и болести и вредители. 


Семейство: Розоцветни Арония е многогодишен храст, достигащ височина до 1,5 – 3 м. Цъфти през