Ховея, Кенция (Howea forsteriana)

27/11/2016, 00:43:35
Оценка 4.5 от общо 65 гласа
27/11/2016
Ховея, Кенция (Howea forsteriana)

Семейство: Палмови

Кенция представлява декоративно листно растение, което може да достигне до 2 м. височина. Тя е сред най – популярните палми за стайно отглеждане. Издръжлива е, непретенциозна към условията на отглеждане, изисква минимални грижи. С лекота понася сухия въздух в затворените помещения, както и лека сянка.

Място: Кенция няма високи изисквания по отношение на местоположението си. Расте добре в светли помещения, но понася и лека сянка. Трябва да се пази единствено от силно директно слънце. Избягвайте и течението. През лятото най – добре се чувства при температура около 20 – 25 градуса, а през зимата – 17 – 20 градуса, но понася и по – ниски температури.

Поливане: Полива се умерено, през лятото – обилно, като не бива да се допуска застояване на вода в саксията, както и в чинийката. Използвайте престояла мека вода. През есента поливането постепенно се намалява като не бива да се оставя почвата да пресъхне. През лятото пулвелизирайте с топла престояла вода. Ховеята понася добре измиването на листата, може да го правите периодично с душ или да ги обтривате с влажна кърпа.

Пресаждане, почва и торене: Младите палми трябва да се пресаждат всяка година, а по – възрастните веднъж на 3 години. Едрите растения може да не се пресаждат, но в такъв случай трябва ежегодно горният слой на почвата да се подменя с нов. Подходящ субстрат за палмата е: торф (4 части), хумус (2 части), пясък (1 част), листовка (1 част). На дъното на съда трябва да се направи добър дренаж. През лятото кенцията трябва да се подхранва с минерални торове 2 пъти месечно, през пролетта и есента – веднъж в месеца, през зимата може и да не се тори.

Размножаване: Кенция се размножава само от семена. Времето за прорастване може да трае от 2 до 12 месеца.

Вредители и възможни проблеми: Растението е податливо на щитовидни и листни въшки, както и на паяковидни акари. Покафеняване на листата може да се дължи на прекалено сух въздух в помещението или твърде ниски температури. Пожълтяването на листата е признак за много силна слънчева светлина и недостатъчно поливане.


Семейство: Палмови Кенция представлява декоративно листно растение, което може да достигне до 2 м.