Мини градина в бутилка

07/03/2017, 01:46:25
Оценка 4.5 от общо 76 гласа
07/03/2017
Мини градина в бутилка

Нестандартна и ефектна украса за дома са мини градините в стъклен съд – аквариум или бутилка с интересна форма. В тази импровизирана малка „оранжерия“ се създава благорпиятен климат – стайна температура и висока влажност, който е идеален за някои топлолюбиви тропически растения като селагинела, сциндапсус, пеперомия каперата. Подходящи за отглеждане в стъклен съд са още: сансевиера, седум, ешеверия, аспарагус, бавно растящи кактуси. За да бъде наистина атрактивна композицията се добавя и подходящ ландшаф – мъх, камъчета.

Засаждане на растения в стъклена сфера

Може да използвате кръгъл мини аквариум или чаша. На дъното се посипва слой от камъчета и едрозърнест пясък, а отгоре – хранителна почва. Общото количество почва трябва да е около четвърт от обема на сферата. Точният състав на субстрата зависи от избраните растения. Мини градината се поставя на светло място. В първите дни след засаждането трябва често да се проветрява и растенията да се оросяват в топла вода.

Ако сте засадили тропически растения трябва редовно да разрохквате почвата.

Засаждане на растения в стъклена бутилка

Изберете подходяща бутилка или дълбок стъклен буркан. С помощта на фуния и хартиена тръбичка посипете слой камъчета с дебелина около 5 см, а след това суха почва – 6 – 7 см. В почвата оформете малки дупчици, в които се засаждат растенията. Използвайте пинсета. Засипете корените с почва и притиснете леко. Поливайте с помощта на тънка гумена тръбичка, като изпозлвате мека вода със стайна температура.

Градината в бутилка може да стои затворена, тъй като в нея се образува отделен микроклимат. Изпарявайки се, водата отделяна от растенията, се кондензира по вътрешните стени на съда под формата на капки след което се стича обратно надолу и по този начин поддържа почвата постоянно влажна.

Може да изберете само едно растение или да направите композиция от няколко вида. Най – високото растение поставете в центъра на съда, а по – ниските около него.

Мини градината в бутилка, съставена от бавно растящи видове не се нуждае от почти никакви грижи и много дълго запазва декоративния си ефект. 


Нестандартна и ефектна украса за дома са мини градините в стъклен съд – аквариум или бутилка с