Пролетни грижи за градината

25/10/2017, 20:29:58
Оценка 4.5 от общо 86 гласа
25/10/2017
Тагове:
Пролетни грижи за градината

Дългоочакваната пролет настъпи и е време да се погрижим за градината и да я събудим за нов живот. Планирайте внимателно всеки детайл във вашата градина.

Да започнем с проверка на инструментите – прегледайте ги, те трябва да са чисти и в изправност. Не допускайте по тях да има ръжда. Всички дръжки трябва да са здрави. Поправете или подменете частите, които не са в добро състояние. Не забравяйте и да се снабдите с удобни и наджедни ръкавици.

Почистете градината от паднали листа, клонки и плевели.

Прегледайте цветята, които започват своя растеж през пролетта – в случай, че забележите сред тях изгнили или изсъхнали, премахнете ги от останалите насаждения.

Времето е подходящо за засаждане на подправки като магданоз, босилек, чубрица, мащерка.

Дървета и храсти

Новозасадените декоративни дървета и храсти се нуждаят от интензивни грижи през пролетта. Най – подходящото време за засаждане на повечето видове е в периода – март – началото на май. Всички топлолюбиви видове се засаждат през пролетта. Важно е честото разрохкване на почвата около дръвчетата и храстите както и редовното им поливане. Времето е подходящо и за резитба. Трябва да се отстранят мъртвите части и растението да се подреже в желаната форма. В периода между 15 март и 15 април събудете розите. Разровете ги внимателно за да не нараните пъпките. Наторете с минерален тор.

Цветя

През първата половина на май може да засадите многгодишни студоустойчиви видове. Цъфтящите през пролетта нестудоустойчиви видове (гергина, гладиол, кана) се засаждат през април – май.

След прецъфтяване, луковиците на пролетните цветя трябва да се извадят и сортират. През лятото те се съхраняват в сухи и проветриви помещения.

По време на цъфтеж подхранвайте в минерални торове, растенията, които имат нужда от богата почва. Не забравяйте редовното плевене и разрохкване на почвата. Най – подходящото време за засаждане на летните цветя е средата на март.

Топлолюбивите стайни растения вече могат да бъдат изнесени на терасата. Извадете също така и висящите кошници с каскадни цветя.

Тревен чим

След стопяването на снеговете тревата започва да расте и скоро идва необходимостта от първото пролетно косене. Не оставяйте тревата по – висока от 5 – 7 см. не забравяйте да я почиствате от растителни отпадъци, паднали листа и плевели.

Декор

С раззеленяването градината се събужда за нов живот, а ние започваме да прекарваме все повече време в нея. Сега е момента да помислите за дизайна на вашия двор и да направите промените, които желаете. Прегледайте съдовете за цветя и ако трябва ги подменете с нови. Добавете интересен аксесоар, статуя, фонтан. Ако градината ви се нуждае от нови мебели – набавете си ги. За оформянето на красив градински кът са ви нужни също така и беседка, тента или поне чадър. Много скоро времето ще бъде подходящо за обяд, вечеря или парти на открито. Изнесете и хранитлките за птици.


Дългоочакваната пролет настъпи и е време да се погрижим за градината и да я събудим за нов живот. Пл