Пролетни аромати в градината

19/03/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 37 гласа
19/03/2015
Тагове:
Пролетни аромати в градината

През пролетта градината се изпълва с живот, цвят и благоухание. След дългите зимни дни зеленият оазис и пъстротата са истински рай за сетивата ни. Кои дръвчета и храсти цъфтят през пролетта:

Люляк

Красивите цветове на люляка се отличават със силен и много приятен аромат. Цъфтежът му започва в края на април и се среща в богата гама от цветове – бели, жълти, розови, светлосини, лилави, пурпурни. Люлякът е един от най – разпространените декоративни храсти, не е претенциозен, расте навсякъде и е много издръжлив на температурни промени.

Форзиция

През март и април в градината разцъфва форзицията с многобройни жълти цветчета. Отглежда се лесно, няма изисквания по отношение на почвата или мястото, вирее както на слънце, така и на полусянка.

Френско грозде

Златистото и кървавочервено френско грозде се обсипват с ярки цветчета през май. Достига височина до 2 – 3 метра. Предпочитат богати почви.

Жасмин полиантис

Този сорт жасмин достига до 5 метра височина. Може да се отглежда в кашпи, висящи кошници или да се остави да пълзи свободно между дърветата в градината. Цъфти в розови цветчета със сладък аромат в ранна пролет. Обича силното слънце.

Звездна магнолия

Цъфти рано напролет с приятен сладък, леко цитрусов аромат. Оформя се като храст или малко дръвче с височина 5 – 6 метра. Чувства се добре на слънце или полусянка.

Ерика

Ериката е вечнозелен храст, чиито цветове се появяват още когато се стопи снегът. Често се използва в алпинеуми.

За да пренесете прекрасния аромат на пролетните храсти у дома може да отрежете клонки с остри градински ножици. Най – подходящото време за това е рано сутрин или вечер когато е хладно. Потопете клонките във ваза с хладка вода и я дръжте далеч от пряка слънчева светлина. Сменяйте водата във вазата когато това е необходимо. 


През пролетта градината се изпълва с живот, цвят и благоухание. След дългите зимни дни зеленият оази