Кои цветя да отглеждаме на западен балкон

25/11/2016, 08:33:21
Оценка 4.4 от общо 38 гласа
25/11/2016
Тагове:
Кои цветя да отглеждаме на западен балкон

Ако имате балкон със западно изложение и сте опитвали да отглеждате цветя на него със сигурност сте се сбълскали с проблема с тяхното оцеляване през летните жеги.

И така – кои цветя могат да се отглеждат успешно на западен балкон:

Мушкато – обича светлината и деректните слънчеви лъчи. Издържа на засушаване, но поставено на западен балкон през лятото трябва да се полива редовно и обилно. Почвата трябва да е с много добри дренажни свойства. Добре е редовно да се наторява през пролетта и лятото. Каскадното мушкато също е подходящо за слънчева тераса.

Жасмин - красива лиана, която много обича слънчевите места, има нужда от повече от 4 часа директна слънчева светлина дневно, затова е идеална за западно изложение. Обича високата влажност на въздуха и редовното поливане. През пролетта и лятото се нуждае от подхранване веднъж на две седмици с тор богат на фосфор. Цъфти през цялото лято.

Вербена – цъфти от началото на лятото до есента в разнообразни нюанси. Има нужда от поне 8 часа пряка слънчева светлина на ден. Обича лека и влажна почва. Издържа на засушаване, но в горещите летни дни се нуждае от редовно поливане. Не понася силен вятър.

Пасифлора – цъфти от началото на май до началото на октомври с богат и пищен цъфтеж в бяло, жълто, розово, червено, лилаво или синьо. Много обича слънцето и влагата.

Нощен жасмин – представлява вечнозелено храстче с бели до кремави цветчета. Те нямат особена декоративна стойност, но за сметка на това излъчват много силен приятен аромат през нощта, откъдето идва името на растението.

Адениум (пустинна роза) – представлява екзотично сукулентно растение с ефектни цветчета. Обича сухи и слънчеви места, цъфти от началото на пролетта до края на лятото.

Олеандър – обича слънцето и обилното поливане. От април до септември понася добре подхранването с комплексни торове за цъфтящи растения.

Абутилон – стайният клен като типичен представител на тропическите растения се нуждае от много слънце и топлина. През летните месеци поливайте обилно всеки ден и ако забележите изсъхване на листата осигурете леко засенчване в обедните часове.

Агератум – обича силно слънце и обилно поливане. Нуждае се от лека, неутрална почва и редовно премахване на прецъфтелите цветове.

Цеструм – тропическо растение, което се нуждае от много слънце. През лятото трябва да се полива обилно.

Амарилис – обаятелно тропическо растение. Обича топлината и пряката слънчева светлина. В най – горещите летни дни осигурете засенчване в обедните часове.


Ако имате балкон със западно изложение и сте опитвали да отглеждате цветя на него със сигурност сте