Как да поливаме цветята правилно

26/12/2016, 12:09:13
Оценка 4.4 от общо 84 гласа
26/12/2016
Тагове:
Как да поливаме цветята правилно

Едно от най – важните условия за здрави и красиви цветя е правилното им поливане. Излишъкът или недостигът на вода са пагубни за развитието на всяко растение.

Как да поливаме стайните растения

Има два начини за поливане на стайни цветя:

Първи начин: почвата в саксията се полива докато се появи вода в подложката.

Втори начин: полива се директно в подложката.

И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. При първият начин има риск долните слоеве на почвата да не поемат достатъчно вода и да останат сухи. При вторият вариант пък ако дренажа е висок водата може да не достигне до горния слой на почвата. Затова може да съчетавате и двата метода. Има обаче растения, които толерират само единия или другия вид поливане, затова винаги когато избирате цвете за дома си, или ви подарят такова се интересувайте какви са неговите индивидуални нужди по отношение на поливането.

Растенията епифити (такива, които растат върху други растения) се потапят заедно със саксията във вода за 45 – 50 секунди.

През летния период може да покриете почвата с мъх или торф около 3 см. това ще помогне да се намали загубата на, така ценната, влага през горещите дни.

Най – добре е растенията да се поливат с дъждовна вода със стайна температура.

Ако поливате цветята с вода от чешмата, то оставяйте я да престои поне 12 – 14 часа, за да се неутрализира хлорът.

През лятото най – подходящото време за поливане на цветята е вечер, а през есента и зимата – сутрин. Влаголюбивите растения през летния сезон може да се нуждаят от вода два пъти на ден – сутрин и вечер. Не поливайте цветята докато слънцето грее директно към тях.

По време на цъфтеж увеличавайте количеството вода.

Ако дадено растение е пресушено потопете саксията му в по – голям съд, пълен с мека вода със стайна температура. Щом престанат да се образуват мехурчета въздух на повърхността значи почвата е достатъчно овлажнена. След това върнете растението на мястото му и внимавайте да няма течение и силна светлина.

Как да поливаме градинските растения

През летния сезон поливането на градината може да се окаже не много лека задача. Съсредоточете вниманието си на първо място, върху тези видове, които имат най – голяма нужда от вода. Това са скоро посадени растения, които все още не са се вкоренили и не получават достатъчно влага от почвата. Също както и растения с повърхностни корени – те разчитат единствено на водата от горния слой на почвата.

Поливайте градинските растения вечер или в облачни дни за да ги предпазите от изгаряне.


Едно от най – важните условия за здрави и красиви цветя е правилното им поливане. Излишъкът ил