Ядливи растения, които можем да отгледаме на балкона

17/02/2017, 06:16:07
Оценка 4.5 от общо 84 гласа
17/02/2017
Ядливи растения, които можем да отгледаме на балкона

Дори да не разполагате със собствена градина има много ядливи растения, които можете да отгледате в контейнер на балкона. Сред тях са плодове, зеленчуци, подправки, билки.

Грейпфрут

Грейпфрута е с вечнозелени листа. Обича слънчевите изложения. Може да се отглежда в оранжерия или на остъклен балкон. Издържа до минус 4 градуса. Добре е да се пресажда веднъж на 2 – 3 години в рохкава хумусна почва. Сухоустойчив е и понася високи температури. Започва да плододава след 3 – 4 години.

Банан

Бананът също може да бъде отгледан в саксия. Той предпочита слънчево и топло място. През зимата се нуждае от допълнително осветление. Не понася течението и резките температурни промени. От пролетта до есента трябва да се полива обилно и почвата да се поддържа винаги влажна. Желателно и през зимата темепературата в помещението да не пада под 25 градуса.

Краставица

За краставиците трябва да осигурите голям контейнер с добър дренаж. Саксията, необходима за едно растение е 5 литра. Почвата трябва да е рохкава. Краставиците се чувстват най – добре на балкона на източно изложение. В съда трябва да поставите опора, около която растението да може да се увие. Това може да бъде например дървена решетка. Благоприятно време за засаждане на краставиците е април – май. Важно е да се поливат всеки ден, но сутрин и вечер когато няма слънце. През лятото е добре да се осигури лека сянка в най – горещите часове.

Чери домати

Най – подходящото време за засаждане на чери домати е през месец май. Те растат отлично на тераси с изложение юг и югозапад. Изберете голям контейнер с дълбочина поне 20 см. Подходяща е и стара бъчва. Осигурете добро отводняване на съда. Чери доматите се нуждаят от редовно поливане, но прекомерната влага не е желателна. Добре е да ги подхранвате с органични торове по време на растежа и най – вече в периода когато зреят плодовете.

Репички

Репичките също са подходящи за отглеждане на балкона. Засаждат се между април и август. Първата реколта се появява след около 4 седмици. Репичките се нуждаят от слънчево място, но могат да растат и на полусенчесто.

Магданоз

Магданозът расте както на слънце, така и на полусянка. Студоустойчив е и успешно зимува на открито. Магданозът обича редовното поливане. Расте най – добре на богата, рохкава почва. Може да се размножи от семена или чрез корени.

Копър

Копърът е студоустойчиво растение, нуждае се от редовно поливане и обича слънчевите места. Оптималната темепература за растеж на копъра е 18 – 20 градуса.

Босилек

Босилекът се размножава със семена през пролетта. Топлолюбив е и се чувства най – добре на южна тераса. Полива се умерено когато най – горният слой на почвата започне да изсъхва.

Мента

Ментата се нуждае от редовно и обилно поливане. Обича слънчеви или полусенчести балкони. Нуждае се от дълбок съд. Добре е да се наторява от време на време с комбинирани минерални торове.

Риган

Ригънът се нуждае от широк и дълбок съд. Засажда се през пролетта. Много обича слънчевата светлина затова го засадете на балкон, ориентиран на юг, югоизток или югозапад. Поливайте го умерено.

На балкона можете да отгледате още: портокал, лимон, папая, ягоди, чушки, спанак, маруля, морков, пащърнак, лук, чесън, розмарин, мащерка, салвия, рукола.


Дори да не разполагате със собствена градина има много ядливи растения, които можете да отгледате в