Грижи за тревата през зимата

04/03/2017, 22:59:21
Оценка 4.6 от общо 35 гласа
04/03/2017
Грижи за тревата през зимата

Тревният чим изисква грижи през всеки сезон и зимата не прави изключение. Макар и поддръжката да не е толкова интензивна, тя все пак е необходима през студените месеци.

Основна задача през зимата е да предпазим тревния килим от поява на вредни мъхове. Борбата с тях е трудна затова е важно да не допускаме първоначалната им поява и разпространение. Мъховете се появяват на места с преовлажнена почва и застояла вода. Обичат също така сенчести места. Основна причина за появата им е и това, че след като се окоси тревата не се премахва, а се оставя да се натрупа. Падналите сенни листа също могат да станат причина за поява и разпространение на мъхове. Почвата, бедна на хранителни вещества, както и такава с кисела реакция също е податлива за развитие на вредни мъхове. Мъховете се отрасраняват чрез отводняване на почвата и недопускане задържането на вода, аериране, обогатяване на почвата чрез подходящи торове.

Често обаче тези мерки може да са недостатъчни и в такъв случай на пролет трябва да се изпозлват химически средства за борба с мъховете. След първата коситба тревата може да се подхрани с нитрофорс 25 гр. на кв. м. към който е добавен 5 – 6 гр. железен сулфат.

Важно е при първият сняг височината на тревата да е 7 – 10 см. тъй като ако е по – висока ще се прегъне под тежестта на снега и ще презимува по – трудно. Трябва също така да е добре подхранена с подходящи торове.

В случай на прекалено интензивно топене на снега тревния чим може да бъде наводнен. За да предотвратите това вземете бързи мерки за оттичане на излишната вода. Макар и рядко през зимата се случва да настъпи засушаване, дължащо се на слаби валежи и изпаряване на почвената влага поради често измръзване и слънчево греене през деня. В такива случай в топъл ден подхранете тревния килим с фино пресят оборски тор. Нанесете тънък слой, след което изравнете с гребло.


Тревният чим изисква грижи през всеки сезон и зимата не прави изключение. Макар и поддръжката да не