Да подготвим градината за зимата

07/07/2017, 14:20:52
Оценка 4.7 от общо 27 гласа
07/07/2017
Тагове:
Да подготвим градината за зимата

Подготовката за предстоящите студени месеци е основната ни задача в градината през есента. В края на октомври – началото на ноември е време да започнем зазимяването на градината.

Оглед и оценка

За да организирате по – добре предстоящите си задачи, добра идея е да си направите списък с това какво трябва да свършите в двора, както и какво трябва да пазарувате – инструменти, семена, аксесоари, торове и т.н.

Изберете няколко по – топли слънчеви дни и излезте в градината. Огледайте я добре и съберете всичко, което би могло да ви послужи за декорация през зимата. Есента ни предлага голямо разнообразие в това отношение – цветя, подходящи за суха аранжировка, шарени листа, клонки, шишарки. Освободете пространствата заети от едногодишни цветя. Вкопайте бобовите растения в почвата. Така те ще послужат за наторяването й. прекопайте дълбоко празните площи. Върху обработената почва може да внесете дървесна пепел или оборски тор.

Тревни площи

Основна задача през есента е събирането на падналите листа. За целта използвайте гребло с меки зъбци или прахосмукачка за листа. В краят на октомври – началотона ноември ако тревата е висока я окосете до височина около 6 см. Добре е да се направи мулчиране на тревния чим, което увеличава устойчивостта му към студа. Това представлява разхвърляне на почвена смеска върху окосената трева.

Храсти

Съберете на сноп и вържете с въженца клоните на вечнозелените храсти. Това ще ги предпази от счупване при силен вятър или ако върху тях се натрупа тежък сняг. Избягвайте късните есенни резитби. Почистете растителните остатъци около декоративните храсти и дръвчета и отстранете пречупените клонки.

Засадените, през октомври, рози има голям риск да измръзнат през зимата. За да ги предпазите затрупвайте ги с пръст и други затоплящи материали – листа, слама, дървесни кори. По – възрастните рози изрежете ниско и покрийте по подобен начин. Приведете към земята стеблата на влачещите и високостеблените рози и ги затрупайте с почва.

Плодове и зеленчуци

Обвийте добре стволовете на овощните дръвчета с подходящ материал, за да ги защитите от гризачи. Складирайте си ябълки и круши за зимата.

До средата на ноември може да засадите лук в оранжерия, който ще бъде готов за консумация в зелено състояние през март.

Не изчаквайте твърде много преди да приберете кореноплодните зеленчуци, тъй като ако горните им части измръзнат вече не са годни за съхранение. Изберете свежи стръкчета подправки – магданоз, розмарин, копър, босилек, мащерка. Накълцайте ги и ги замразете в кутийки или формички за лед.

Декоративни водни площи

Декоративното езеро в градината трябва да се източи преди температурата да падне под нулата. Почистете го от изсъхналите листа и го покрийте.

Инструменти

Прегледайте инструментите преди да започнете работа, както и след това. Ако има повредени части ги подменете. След това ги почистете, дезинфекцирайте и приберете на сухо място.

Ако посипвате градинската пътека със сол, за да се справите със заледяването, бъдете внимателни с растенията около нея, тъй като солта може да ги увреди. За да избегнете това, покрийте ги с предпазен материал. 


Подготовката за предстоящите студени месеци е основната ни задача в градината през есента. В края на