Лагерстремия, Индийски люляк (Lagerstroemia indica)

28/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 85 гласа
28/09/2016
Тагове:
Лагерстремия, Индийски люляк (Lagerstroemia indica)

Семейство Блатиеви

Лагерстремията представлява листопаден храст или малко дръвче, което цъфти в пъстри багри – бяло, розово, виолетово, червено. На височина може да достигне до 8 м., а на ширина – до 4 м. произхожда от Югоизточна Азия. Отглежда се заради красивия и продължителен цъфтеж и високата декоративна стойност на листната си маса. Листата са гладки, ярко зелени, а през есента се обагрят в оранжевочервена до пурпурна окраска. Цъфти през август – октомври. У нас лагерстремията може да се отглежда както на открито, така и в саксия.

Място: Индийският люляк обича директната слънчева светлина. Изберете му място, защитено от вятър. Обича топлината, най – добре се развива на умерена до висока температура.

Почва: Предпочита тежка песъчливо глинеста почва. Важно е да се осигури добър дренаж. По време на активния растеж е добре да се наторява на всеки 2 седмици.

Поливане: През периода на растеж лагерстремията се нуждае от обилно ежедневно поливане. Не трябва обаче да се допуска задържане на вода.

Размножаване: Размножаването се извършва чрез резници или семена през август.

Презимуване: Индийският люляк понася температури до – 15 градуса. Може да остане сравнително за дълго на открито през зимата. Едностеблените растения трябва да се изрежат до пънчето преди да се приберат на закрито. При разклонените растения трябва да бъдат премахнати всички тънки издънки. Оставят се на тъмно при температури 5 – 8 градуса. При изнасяне бъдете внимателни и не оставяйте новите издънки без защита на течение тъй като се чупят лесно и са чувствителни към светлината.

Вредители, болести: Индийският люляк може да бъде нападнат от същинска брашнеста мана и листни въшки.


Семейство Блатиеви Лагерстремията представлява листопаден храст или малко дръвче, което цъфти в пъс