Какъв вид покритие да изберем за покрива

02/01/2017, 20:36:39
Оценка 4.6 от общо 59 гласа
02/01/2017
Тагове:
Какъв вид покритие да изберем за покрива

Покривът е елемент с особена важност. От неговото качество зависи цялостното състояние на къщата и комфорта на обитателите в нея.

Той има редица важни функции като това да защитава къщата от неблагоприятни външни атмосферни влияние, да бъде издръжлив и безопасен и не на последно място да изглежда добре и да придава естетичен завършек на сградата.

Затова е от голямо значение какъв вид покритие ще изберем за покрива.

Керамични керемиди

Класическите керамични керемиди са изработени от естествени материали – различни видове глина. Днес се предлагат в разнообразни цветове, освен това се отличават с устойчивост на студ, силен вятър. Здрави, дълготрайни и огнеупорни са. Нетоксични. Разбира се имат и недостатъци: основния такъв в е голямото им тегло, което обременява покрива, също така не издържат на силни градушки.

Бетонови керемиди

Характеризират се с висока плътност и издръжливост и добри изолационни качества. Бетоновите керемиди са по – здрави в сравнение с керамичните, имат дълъг експлоатационен период. Не са податливи на силни ветрове, бури и дъждове, устойчиви са на градушки. Основния недостатък на бетоновите керемиди е голямото им тегло.

Метални керемиди

Металните керемиди са част от характерния облик на много стари сгради, използват се както при реставрации на къщи, така и в съвременната архитектура. Създават стилна визия на сградата. Те са здрави, леки и незапалими.

Минуси: сравнително големи начални капиталовложения; риск от корозия; шумът, който се получава при градушка или много силен дъжд; основен недостатък е и нагряването на металните керемиди през лятото.

Битумни керемиди

Сравнително леки и евтини са. Имат добри хидроизолационни свойства. Предлагат се разнообразни видове по форма и цвят. Недостатъците им са: сравнително кратък експлоатационен живот; не са огнеустойчиви.

Каменни плочи

Каменните плочи се характеризират със здравина, сигурност и дълготраен живот. Те са екологичен, естествен материал. С тях може да се постигне както класическа така и модерна визия на къщата. Монтажът им е лесен и бърз.

Като недостатъци можем да посочим сравнително голямата инвестиция в този тип покритие, макар че тя е оправдана, защото съотношението цена – качество при каменните плочи е много добро; също трябва да се има предвид и голямото тегло на материала.

Плочи от фиброцимент

Това са плочи от синтетичен материал, който се отличава с добро качество и дълготрайност. Предлагат се разнообразни форми, както и цветови решения. Материалът е лек и устойчив. Плочите от фиброцимент са добра алтернатива на каменните плочи.

Метални покриви

Това са покриви от обработена ламарина. Подходящи са за поставяне при всякакви наклони на покрива. Материалът е лек и сигурен. Предлагат се разнообрази цветови възможности.

Независимо на кое точно покритие ще се спрете не забравяйте, че това е една дълготрайна инвестиция, с която не бива да се прави компромис. И при покривите важи правилото, че евтиното най – често излиза скъпо. Поривът трябва да бъде надежден, ефективен и естетически издържан. Той до голяма степен определя комфорта и спокойствието ви. Ако не сте сигурни, че може да вземете най – доброто решение за избор на покривно покритие за вашата къща не се колебайте да се допитате до специалист.


Покривът е елемент с особена важност. От неговото качество зависи цялостното състояние на къщата и к