Как да ремонтираме и обновим паркета сами?

09/12/2021, 10:41:09
Оценка 5 от общо 2 гласа
09/12/2021
Тагове:
Как да ремонтираме и обновим паркета сами?

Паркетът е една от най-качествените, здрави и скъпи подови настилки. Това води до въпроса – как да го запазите в отлично състояние и да го използвате възможно най-дълго? За щастие, естественото дърво може да се реновира. Основни причини, които налагат ремонт на подовата настилка:

Висока влажност – дървото се отличава със способността си да абсорбира влагата, което може да доведе до деформирането му. Ако под настилката няма качествена изолация или влажността в помещението е висока, това се отразява на състоянието на паркета. Всяко по-сериозно намокряне също може да доведе до издуване на дъските.

Неправилно почистване – почистването с парочистачка, както и всякакъв друг вид мокро почистване без старателно подсушаване след това, може да стане причина за гниене на дървото и задържане на течност в пукнатините. Използването на агресивни почистващи препарати може да доведе до обезцветяване на настилката.

Изместване на дъските – местенето на дъските и скърцането на паркета при ходене, са често срещан проблем, който може да бъде отстранен чрез ремонт на настилката и полагане на качествена замазка.

Поява на драскотини – може да се дължи на ходене с обувки, изтърване на предмети, триене на мебели и т.н.

Преди да преминете към ремонта, е нужно да идентифицирате всички повреди, дори можете да ги очертаете с тебешир, за да не пропуснете дефектни зони по време на ремонтния процес. След като оцените състоянието на паркета, трябва да си осигурите  необходимите инструменти.
Ето какви инструменти и материали ви трябват:

 

 •       шлайф машина за дървени повърхности или шлайф за паркет;
 •       ъглошлайф;
 •       ръчна цикла за дърво;
 •       шкурки с различна степен на абразивност;
 •       прахосмукачка;
 •       длето и инструмент за рендосване;
 •       електрически прободен трион - зеге;
 •       шпакловка за дървени конструкции;
 •       лак, восък или масло за финално поставяне върху обновения паркет.

Имайте предвид, че ако по време на ремонта се сменят само определен брой дъски, няма гаранция, че с течение на времето, същият дефект няма да се появи в друга част от пода.

Инструкции за ремонт на паркета - стъпка по стъпка:

1. С помощта на длето отстранете частите от паркета, които са разхлабени. Ако елементът не се извади, можете да опитате да разделите частта с остър край, като поставите длето успоредно на структурата на влакната. След разделянето елементът се изважда на части.

2. Отстранете остатъците от лепилната смес и почистете основата, върху която са били разположени отстранените дъски.

3. Ако се образуват сериозни неравности, използвайте шпакловката.

4. Отстранете страничните ръбове от матриците, които изискват смяна, и подравнете краищата с ренде.

5. Понякога, за да се монтират няколко ленти, частите, съседни на тях, също трябва да се сменят.

В някои случаи при смяна на няколко елемента, участъка се подготвя отделно и след това се поставя в освободеното пространство. В същото време е необходимо детайлите да са идеално съчетани с останалия паркет по дизайн и цвят, за да се впишат в цялостната настилка. При подмяна на отделни паркетни дъски можете да използвате специално лепило или битумна мазилка, която изисква загряване преди употреба.

6. След като бъде извършена подмяната на определен участък от паркета, отгоре трябва да се постави тежест. В този случай е необходимо допълнително да се подменят и малките зони, разположени до дълго по-големите залепени елементи. Ако отстрани на ръбовете излязат остатъци от лепило, те трябва да бъдат отстранени незабавно, тъй като след изсъхване, няма как да се отстрани лепилото без следи.

7. Когато дъските са здраво залепени към основата и лепилото е напълно изсъхнало, ще са необходими довършителни работи. За да направите това, трябва да почистите третираната зона с шкурка, след това да премахнете праха и да покриете новия паркет с лак, масло, восък или същото покритие, което е използвано за обработка на цялата повърхност.

Как да се отървете от скърцане и други проблеми, които възникват при възстановяване на стар паркет

Проблемът със скърцащия под е познат на мнозина, тъй като се счита за един от най-често срещаните. Той възниква вследствие на триенето на ламелите един срещу друг под въздействието на тежестта. В този случай, можете да опитате да поправите паркета като използвате различен вид крепежни елементи. Това могат да бъдат винтове, самонарезни видии или други опции, завинтени наравно с покритието. След завинтване на елемента мястото за монтаж се скрива с шпакловка в подходящ цвят.

Друга причина за неприятните звуци е отлепването на подовата настилка от пода. Връщането на дъските в първоначалното им положение се счита за важна задача. За да поправите скърцането на паркета, може да ви трябва:

 •       самонарезни винтове, с помощта на които отделни ленти се захващат заедно с основата;
 •       лепилна смес, поставена в пролуката между лентите с помощта на спринцовка или спринцовка с тънък пластмасов връх;
 •       полиуретанова пяна, поради силно подуване, се препоръчва по-рядко за употреба.

Най-скъпият ремонт на паркет ще се състои в пълно или частично демонтиране на дъските, след което те се полагат отново, а най-неподходящите части се коригират или заменят с нови.

Третата причина за триенето на дъските една срещу друга е нарушение на техниката на полагане на матриците и неправилно изчисленото разстояние между тях. В този случай не се допуска локален ремонт на паркета, тъй като във всеки случай ще е необходимо напълно да се премахнат всички елементи, както и да се преместят дъските, след което покритието да се положи наново.

В допълнение към горните причини, липсата на разширителна фуга, която трябва да бъде разположена между ръба на паркета и стената, също може да доведе до появата на скърцащи звуци. За да се извърши правилно шевът, след полагане е необходимо да се отреже част от покритието, за да се образува малка междина, чийто оптимален размер е 1-1,5 см. Има и други причини, поради които може да се наложи ремонт на панела паркет или обикновена дъска.

Появата на денивелация между дъските или отделните елементи също може да стане причина за скърцане. В този случай е необходимо да се подреди значителна площ, тъй като причината за нарушението може да бъде деформацията на основата. Ако разминаването е с малка на височина, можете да опитате да повдигнете изпъкналите ленти, да отрежете част от покритието в основата или да го ошлайфате.

Потъмняване на повърхността - Основната причина за възстановяването на стария паркет се счита попадането на агресивни химикали върху повърхността, които бързо проникват дълбоко в дървото. Друга причина е грешен тип тониране или друго покритие. В този случай единственият вариант за ремонт на паркет е изстъргването и шлайфането, след което се нанася лак, масло или маслено-восъчна смес.

Как се възстановява паркет след наводнение?

Въздействието върху паркета на голямо количество вода се счита за пагубно, тъй като дървото е естествен материал и практически водата моментално влиза в порите и микропукнатините. В резултат на наводнението дъските не само набъбват, но и губят формата си, а конструкцията се счупва. Освен това, възникват и други проблеми:

 

 •       почерняване на покритието;
 •       развитие на гъбички и плесени;
 •       образуването на пукнатини или цялостни начупвания;
 •       изкривяване и подуване на дъските;
 •       обезцветяване на дъските;

 

За да избегнете необходимостта от основен ремонт на цялата подова настилка, трябва да се опитате да премахнете и отстраните цялата влага възможно най-бързо с подсушване и да сведете влажността на въздуха до под 50 % с помощта на вентилатори, топлинни уреди или влагоуловител. В този случай цената на ремонта на паркета след наводнението ще зависи пряко от намокрената площ, както и от това каква основа е била използвана за полагане на покритието.

Ако в резултат на наводняването дъските са се отделили от основата, трябва незабавно да се подготвите за смяна на подовото покритие с ново. В случай на деформация на отделните матрици, които са останали плътно прикрепени към повърхността, можете да опитате да извършите възстановителни работи.

Опитът на някои хора сочи, че понякога след наводнение, паркетът изсъхва сам след 3-7 дни, придобива същия вид, а дъските заемат първоначалното си положение. Ето защо не трябва незабавно да започвате основен ремонт. Във всеки случай, ако не искате да направите пълна подмяна, тогава ви съветваме да изчакате няколко дни.

Ако паркетните дъски са изсъхнали добре, но все още не са възвърнали формата си или остават подути, ще трябва да извършите пълна подмяна. След подмяна на повредения участък паркетът се изстъргва с помощта на скрепер, след което повреденото място се шлайфа и се лакира отново. Също така трябва да имате предвид, че дори ако малко повече от 30% от подовата настилка е пострадала, експертите все пак препоръчат пълно подменяне. В някои случаи цената на ремонт на квадратен метър паркет от повредената площ може да се окаже по-висока от цената за монтаж на квадратен метър нов паркет.

Особености на  ремонта на паркет без изцикляне

Появата на драскотини е неизбежна, тъй като подът постоянно е под влиянието на обувки, крака на мебели, нокти на домашни любимци, детски игри или падане на тежки предмети. В някои случаи можете да опитате да възстановите паркета без шлайфане, като използвате кит, който съответства на цвета на основното покритие. Ако площта е малка, можете да направите възстановяването без шлайфане и нанасяне на лак. Изборът на правилния цвят не е труден, тъй като търговските обекти предлагат широка гама от нюанси.

Последният етап от такава реставрация е лакирането на паркета. За тази цел може  да изберете какъвто лак желаете: алкиден, епоксиден, акрилен или на водна основа. Преди да използвате лака, се запознайте с неговите характеристиките и прочетете инструкциите за употреба на етикета. Също така, имайте предвид, че за да се оформи идеално гладка повърхност, ще трябва да нанесете поне 2-3 слоя лак.

Какъв инструмент се използва за възстановяване и ремонт на стария паркет при изцикляне

Основният инструмент за ръчно изцикляне се нарича цикла, чиято задача е да изцикли деликатно дървеното покритие. Самото устройство е с елементарен дизайн, който включва метална пластина, заточена под ъгъл, с фиксирана дръжка. Основни технически характеристики на инструмента:

Дебелина на острието - ззбира се въз основа на височината на покритието, което ще се третира с циклата. При този избор, вземете предвид и нанесения слой боя и лак. Острие с дебелина 0,7-0,8 мм се счита за оптимално, в този случай размерът на обеления слой не трябва да надвишава няколко милиметра.

Ширина на острието - колкото по-широка е основата, толкова повече слоя можете да премахнете с едно движение. Експертите препоръчват закупуването на инструмент, чиято ширина не надвишава 45 мм; ако острието е по-широко, циклата ще бъде неудобна за работа.

Дължина и материал на дръжката - по-комфортно е да контролирате натиска, ако инструментът има къса дръжка. Препоръчителната дължина за нея е 45 мм. Материалът, от който е изработена дръжката, зависи от личните ви предпочитания, но  при работа с дървена дръжка ръката се поти по-малко, отколкото при пластмасова такава.

Освен това, за по-голямо удобство на работа, доста от циклите са оборудвани с дръжка за натиск, която ви позволява да увеличите контрола върху инструмента за циклене. Отделно е необходимо да се обърне внимание на фигуративната цикла, използвана при ремонта на блоков паркет и с чиято помощ може да създадете фигуративен дървен цокъл.

 Основните предимства при използването на ръчна цикла са:

 •       ниска цена на инструмента;
 •       възможността за извършване на ремонт на труднодостъпни места;
 •       запазване на външния вид на покритието;
 •       липсата на прах по време на ремонт.

 


Паркетът е една от най-качествените, здрави и скъпи подови настилки. Това води до въпроса – ка