Как да премахнем мухъла от стената и да предотвратим повторна поява

17/12/2019, 16:29:57
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/12/2019
Тагове:
Как да премахнем мухъла от стената и да предотвратим повторна поява

Стената, която дълго време е била изложена на въздействието на влага и мухъл придобива характерни петна, а боята и шпакловката могат да се повредят. Преди да започнете обработката на плесента, трябва да отстраните отлепената боя и мазилка от всички поразени участъци.

Използвайте препарат против мухъл

Напръскайте засегнатия участък с препарат против мухъл на хлорна основа. Оставете да подейства около 30 минути. През това време препарата унищожава спорите на мухъла. Добре е след това да използвате и дълбокопроникващ препарат, който обикновено е в течно състояние и се нанася с четка. Той ще унищожи вредните микроорганизми, натрупани в дълбочина.

След като стената изсъхне добре и помещението се проветри може да се шпаклова наново.

След изсъхване на шпакловката се нанася финалното покритие. Ако използвате латекс, изберете такъв с антибактериален ефект. Той е подходящ за всички стени, при който има повишен риск за образуване на мухъл – стаи с повишена влага, кухни, външни стени с недобра изолация.

В зависимост от това колко са големи пораженията може да пробвате да почистите мухъла чрез алтернативни методи, дори и с домашни средства.

Отстраняване на мухъл с белина

Непорьозните повърхности може да почистите с белина, смесена с вода. За порьозни стени смесете белина с почистващ препарат и вода.

Белина и вода се смесват в съотношение 1:15. А белина, почистващ препарат и вода: 1:5:20.

Важно е да обърнем внимание, че белината е отровна! Никога не смесвайте с амоняк защото се получава опасен, отровен газ. Работете с ръкавици, предпазни очила и поддържайте стаята добре вентилирана.

Напръскайте плесента и оставете сместа да подейства за около 5 мин. след това изтъркайте с четка или абразивен инструмент.

Белината унищожава спорите на мухъла, но не бива да я прилагате върху гипсокартон или дърво. След като приключите работа проветрете добре помещението.

Боракс срещу мухъла

Боракс често влиза в състава на почистващи продукти за дома. Има антисептично действие и не е токсичен за хората, но има вероятност да причини алергични реакции.

Може да се използва върху всякакви основи.

Смесете 1 ч.чаша боракс с 4 л. вода. Нанесете разтвора върху засегнатата повърхност. Почистете с четка и подсушете.  Няма нужда от изплакване защото Боракс предпазва от ново образуване на плесен.

Природни средства срещу мухъла

Хлебна сода

4 суп.л. хлебна сода се разтварят в 1 литър вода. Напръскайте повърхността и изтъркйате с абразивен материал.

Оцет

Използвайте дестилиран бял оцет без да смесвате с вода. Напръскайте върху петното и изтъркайте с четка. Избършете с влажен парцал.

Кислородна вода

Използвайте 3% кислородна вода. Напръскайте обилно мухъла и изчакайте 10 минути. Изтъркайте повърхността с помощта на парцал и подсушете. Кислородната вода дезинфекцира повърхността и има антибактериален ефект. Внимавайте при работа с нея да не попадне в очите.

Минусите на домашните средства е, че не са толкова силни и ефективни колкото белината или готовите препарати против мухъл, но не са токсични.

За предотвратяване повторната поява на мухъл е много важно поддържането на здравословен микроклимат в жилището – равномерна температура, оптимална влажност (40-60%), редовно проветряване, поставянето на външна топлоизолация. Използвайте абсорбатор по време на готвене и докато работи сушилнята за дрехи. Никога не сушете пране в затворено помещение.


Стената, която дълго време е била изложена на въздействието на влага и мухъл придобива характерни пе