Как да монтираме сами ламината

24/06/2019, 12:32:39
Оценка 5 от общо 3 гласа
24/06/2019
Тагове:
Как да монтираме сами ламината

Преди да започне същинското редене на ламинирания паркет е важно да съобразите няколко неща, от които зависи добрия краен резултат:

За ламината е необходим перфектно равен под. Ако на места замазката не е равна, там ще се образува кухина. При стъпване върху нея ламината потъва и издава характерен кънтящ звук. Затова е важно преди монтажа да се уверите, че пода е идеално равен.Максимално допустимата разлика във височината на основата, върху която се монтира ламината е 2 мм. на метър.

Дебелината на ламината варира между 6 и 12 мм. Подложката, която се поставя под него е от 2 до 10 мм. Това означава, че подът ще се повдигне с 1,5 – 2см. Преди да започнете монтажа, уверете се, че между сегашното ниво на пода и вратите ви има достатъчно разстояние. Ако светлия отвор между пода и вратата е под 1,5 см. изберете ламинат и подложка с такава дебелина, че повдигането да не надвишава 13 мм.

Съобразете и нивото на настилките на съседните помещения. Преходът може да бъде скрит с лайсна, но е силно желателно различните подови покрития да бъде на едно ниво.

Уверете се, че замазката е изсъхнала добре преди да поставите ламината.

Помислете за подложката – на пазара се предлагат основно два вида подложки за ламинат:

- Полиетиленова подложка

- Подложка от екструдиран пенополистирол (фибран)

Първият вид подложка е по-евтина и по-тънка (2-5мм), но има по-лоши показатели по отношение на топло и шумоизолация.

Подложката от фибран е с по-добри характеристики и малко по-висока цена.

Помислете за посоката на редене на ламината – настилката се състои от отделни ламели, имитиращи дъски. В посоката, в която са ориентирани ламелите, стаята визуално се удължава. Според специалистите, за най-добър зрителен ефект, ламината трябва да се реди по посока на светлината. Ако в стаята има само един прозорец, то посоката на ламината трябва да бъде ориентирана към него. Ако има прозорци на две стени, ламината се ориентира към по-светлата от тях.

Изберете внимателно первазите – най-разпространени на пазара са два вида первази:

- MDF – използват се рядко тъй като са доста твърди и нееластични и прилепват добре само към идеално прави стени, например такива от гипсокартон. Освен това са и по-скъпи.

- PVC – гъвкави са и могат да прилепнат идеално към стената. Обикновено имат вграден кабелен канал, което е голямо предимство. Предлагат се в разнообразие от десени и са на отлична цена.

Подготовка за редене на ламината

- Ламината трябва да се внесе в помещението 48 часа преди полагането;

- Температурата на въздуха трябва да бъде между 15 и 30 градуса, а влажността 50-70%. Не трябва да има включени отоплителни уреди по време на предварителния престой и полагането на настилката. Спазването на тези условия е важно за да не се деформира покритието;

- Основата трябва да бъде равна, суха и чиста;

Необходими инструменти за монтаж на ламиниран паркет:

  • Прободен трион (зеге);
  • Ножовка;
  • Чук (желателно е да е гумен);
  • Дървено трупче;
  • Ъгломер и ролетка;
  • Изтегляща скоба;
  • Клинове;

Монтиране на ламината стъпка по стъпка:

1. Наредете подложката – полиетиленовата подложка се поставя в редици като се оставя 2 мм. разстояние между тях. Реди се в посоката, в която ще се полага ламината. Оставете фуги от около 10 мм. към стени и прагове. Избягвайте съвпадение на снадките на подложката и ламината.

Подложката от фибран се продава на плочи, които лесно се закрепват една към друга.

2. Ламината не трябва да опира до никоя от стените, а се оставя разстояние 10-15мм. което после се уплътнява с малки дървени клинчета;

3. Всеки ламел има жлеб от едната страна, а от другата – перо. Перото на всеки от ламелите влиза в жлеба на съседния. Ако приемем, че прозорецът е на късата стена на стаята, то първия ред ламели се нарежда с перото към дългата стена. Началото му се поставя на 10 мм. от лявата къса стена и ламелите се редят по дължината докато достигнат дясната къса стена;

4. След това се нарежда втория ред ламели като неговото перо се заключва в жлеба на първия, вече нареден, ред. Първия ламел се отрязва и се монтира до късата стена, а следващите се полагат цели;


5. Всички нечетни редове започва с цял ламел към стената, а всички нечетни – с половин. Така късата фуга ще се разминава точно на средата на всеки съседен ламел. Ако ламината е без фаска не е необходимо фугите да се равняват през дъска;

6. Последния ламел на всеки ред се отразява така че да остане разстояние до стената от 10-15мм;

7. Всеки един ламел се заключва по дължина в съседния. С помощта на гуменото чукче ламелът се измества леко назад за да може късата му страна да прилепне до съседния ламел;

8. В зависимост от вида на перваза се решава на какво разстояние от стената да се изрязват дъските. Первазът се захваща чрез дюбели в стената. Главите на винтовете са скрити в кабелния канал и не се виждат.

Можем ли да монтираме ламинат върху система за подово отопление?

Да, ламинатът е съвместим с някои видове подово отопление. Водното отопление с тръби, вградени в замазката може да бъде съчетано с ламинирана настилка. Ламинатът обаче не бива да се поставя върху електрическо подово отопление. Според производителите на ламинат, за да няма проблеми с настилката, максималната температура (измерена на повърхността на замазката) не трябва да надвишава 28 градуса. Също така не са желателни температурни амплитуди в граници, по-големи от 5 градуси в рамките на денонощие. Добре е да използвате фирбранова подложка под ламината.


Преди да започне същинското редене на ламинирания паркет е важно да съобразите няколко неща, от коит