Стилът шале - къщи като от зимна приказка

06/03/2018, 10:19:20
Оценка 4.5 от общо 62 гласа
06/03/2018
Тагове:
Стилът шале - къщи като от зимна приказка

Планински къщи за бягство от среса

Думата chalet означава планинска постройка в алпийски стил. Това, което прави стилът уникален и толкова привлекателен е невероятния уют, който създава, както и усещането, че човек се намира в жилище – скривалище, което го защитава не само от суровия студ, но и от шума и стреса на градския живот.

Стилът шале олицетворява архитектурата на селската алпийска къща и изключително топъл и комфортен интериор. Жилищата с този дизайн са създадени с цел да осигуряват спокойствие и уют. Те са прекрасното място, на което може да се отдадете на пълен релакс!

Характерните архитектурни черти на къщите в стил шале са широките стрехи, чиято цел е да пазят фасадата на къщата от суровото време в планината. Интериорът се отличава с използването на естествени материали и най – вече – масивно дърво.

Класическата къща в стил шале представлява здрава постройка от масивни греди, която има за цел да защити обитателите си от суровите условия в планината. Постройката може да бъде от малка хижа до двуетажна или триетажна къща. Покривите са високи, двускатни и надвиснали над вертикалните стени, за да ги защитят от опасното време. Последният етаж е мансарден със скосен таван.

Балконите често излизат доста пред сградата и създават усещането, че сте над долината. Ниско над тях се намират скатовете на покрива с цел да ги предпазват от вятър и сняг. Къщите са направени от естествени материали – камък и дърво. Използват се масивни греди от иглолистно дърво – най – често – бор или ела.

Фасадата на къщата, която се намира от неблагоприятната страна т.е. тази от която духат силни ветрове е с малко на брой врати и прозорци и често е обшита с допълнителен брой дъски за изолация. Фасадата от страната с по – благоприятни условия най – често гледа към долината или към живописен пейзаж. Тя е декорирана с дървени пана, резба и красиви плетеници. Често са поставени дървени капаци на прозорците, изписани в бароков стил.

Характерна украса на входната врата е венецът от горски и полски цветя.

Архитектурата на алпийските къщи отлично се вписва в невероятния ландшафт, който я заобикаля. Алпийските гори и ливади са пленителни по всяко време на годината, а къщата в стил шале е в уникална хармония с природата наоколо. За нейното създаване се използват само екологични материали – дърво, камък, пясък, вар. Освен това строежът се извършва ръчно.

Ако имате хижа в планината, извънградска вила или къща на село и искате да я обзаведете в стил шале, за да се отдадете на заслужена почивка от градската среда, бъдете сигурни, че ще си гарантирате уют и истински отдих.

Днес е предлагат сглобяеми дървени къщи, които са отлично топлоизолирани и с подходяща декорация и обзавеждане могат да се доближат до натуралното шале.

Друг вариант е да прикриете модерната фасада под облицовка от грубо обработени дърво и камък, като разбира се заложите на характерния интериор в стил шале. Терасите са направени изцяло от дърво, покривът е от керемиди, а естествения камък намира приложение за рамка на камината и облицовка на стените. Добре е дограмата да е дървена, за да придаде автентичен вид на къщата, на прозорците също така може да се поставят външни дървени капаци. Приземният етаж обикновено е предвиден за складово помещение. На първият етаж са разположени дневна зона, кухня и трапезария, а на мансардния етаж – спалните, детска стая, баня. Разбира се ако вилата е голяма и имате възможност ще бъде чудесно ако за допълнителен комфорт си обособите – мини фитнес или сауна.

Разбира се инвестицията за изграждане на вила в стил шале не е особено малка. Но ако имате стара къща на село в подходящ район и ви предстои да я ремонтирате или си търсите малка такава, в която да разпускате през уикенда, то може да взаимствате идеи и детайли от уникалните алпийски къщи за да създадете атмосфера максимално близка до типичното шале. Със сигурност това ще бъде идеалното място за отдих през ваканциите. 


Планински къщи за бягство от среса Думата chalet означава планинска постройка в алпийски стил. Това