Пречистване на водата у дома

22/11/2016, 05:59:58
Оценка 4.6 от общо 60 гласа
22/11/2016
Тагове:
Пречистване на водата у дома

Нуждата на организма ни от вода, както и значението на нейното качество за здравето ни са всеизвестни факти. Не по – малко известно е и че питейната вода, която достига до домовете ни не винаги е идеално чиста и не е най – доброто, което можем да предложим на семейството си. Тя не съдържа опасни микроби, но замърсяването й се дължи най – често на старите и вече ръждясали тръби, както и на химическите дезинфектанти. В нея има хлор, пестициди, може да има следи от тежки метали и дори антибиотици. Всички тези, вредни за нас вещества се натрупват в тялото ни когато в течение на години пием нефилтрирана вода от чешмата, а по – лошото е, че някои от тях се абсорбират и през кожата – когато се къпем, мием си ръцете, мием съдове и т.н. Затова и да започнем да пием само бутилирана вода не е решение на проблема.

Ако все пак предпочитате да се снабдявате с вода от магазина, не пийте всеки ден минерална, а изберете изворна или трапезна вода, на която изрично е посочено, че е подходяща за ежедневна консумация. И все пак остава проблемът с водата, с която готвим, приготвяме чай или кафе, къпем се, мием си зъбите или мием съдове…а и най – добре за нашето здраве е да пием прясна вода, т.е. не бутилирана и престояла на рафта в магазина.

Затова е нужно да филтрираме водата у дома, както тази за пиене, така и тази за домакински дейности и къпане.

Има няколко начина за това.
Първият вариант за филтриране на питейна, и за домакински нужди, вода е механичният. Най – популярното средство за целта е кана с филтър. Тя премахва голяма част от вредните примеси във водата и подобрява нейният вкус. Основното предимство на каните е, че са евтини и достъпни, малки, леки, не се нуждаят от монтаж, могат да се сложат навсякъде в дома и да се преместят по всяко време. Само наливате водата и готово. Обслужването също не е сложно, филтъра трябва да се сменя на определено време (обикновено измерено в литри, посочени от производителя) и да се измива каната като всеки друг домакински съд. Цената е ниска както на самата кана, така и на филтрите. Недостатъците са, че обемът на каните е малък и че по този начин можем да филтрираме вода само за пиене и готвене, но не и за други нужди. Освен това каните с филтър не могат да премахнат всички замърсявания от водата. Ако не използвате каната няколко дни, сменете филтъра, защото в него може да са се развили вредни микроорганизми.

Втори вариант е монтирането на филтрираща система, която се поставя директно върху водопроводния кран. Съществуват няколко основни вида системи: с мембрана за обратна осмоза, с капилярна мембрана, с механични филтри. Системите с обратна осмоза пречистват най – добре водата от всички замърсявания. Могат да се монтират директно под кухненската мивка.

Водата за лични хигиена също може да бъде пречистена чрез монтиране на филтри на душа. Има такива, които се завиват  за маркуча на душа, както и такива, които се поставят в самата душ – слушалка.

Когато избирате пречистваща система за водата у дома, обърнете внимание на това филтрите да се сменят лесно, също така сметнете колко струва пречистването на литър вода. Често по – добрият вариант е да инвестирате малко по – голяма сума първоначално, но после филтрирането да бъде по – икономично и ефективно.


Нуждата на организма ни от вода, както и значението на нейното качество за здравето ни са всеизвестн