Поставка за обувки в коридора - как да изберем подходящата?

15/06/2021, 16:16:54
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
15/06/2021
Тагове:
Поставка за обувки в коридора - как да изберем подходящата?

Организацията на съхранение на обувки в коридора на пръв поглед не изглежда проблем, но ако помещението е малко и тясно може да се окаже предизвикателство да намерите точната мебел, която да е функционална и красива.

Може да изберете отворена поставка тип стелаж, предимството, на която е, че обувките са лесно достъпни, а и самата мебел заема по-малко място. Недостатък е, че обувките се виждат, което според много хора не е особено естетично. Затворения шкаф осигурява дискретност и е подходящ за минималистично обзаведени жилища.

Най-разпространените модели – плюсове и минуси

Най-популярни са шкафовете за обувки с чекмеджета с двуредов механизъм, тъй като са удобни и предлагат много място за съхранение. Освен това начинът на съхранение не изисква шкафът да е твърде обемен, което дава възможност да бъдат изработени модели за малки коридори.

Стелаж, съчетан с пейка е практично решение, което осигурява комфорт при събуване и обуване на обувките и придава уют на коридора. Може да бъде и затворен шкаф, отварящ се ветрилообразно, като по този начин обувките няма да са на показ, а и ще бъдат предпазни от прах. Отлично решение за малки и средни по големина антрета. Недостатък е малкото количество обувки, които може да побере.

По-малко разпространени са мебелите с открити кутии за съхранение. Предимството е, лесният и бърз достъп до обувките. В зависимост от големината на чекмеджетата могат да се съхраняват различни по размер обувки.

Много предпочитана идея е шкафът, съчетан с портманто. Така имате мултифункционална мебел, предлагаща място за съхранение, закачалка и огледало. Не се налага да избирате отделните модули и да ги съчетавате. В твърде малките коридори обаче понякога няма място за портманто.

Открития стелаж е практичен и не заема много място. Може да бъде изработен от метал, дърво, ПДЧ, пластмаса. Да има различна форма и размер според големината и стила на помещението.

Различни модели стойки са отлично решение за малко антре, което има нужда от простор, свежест и креативни идеи.

Ако търсите нестандартни решения, помислете за стенни рафтове. Обувките на тях може да стоят както директно така и в кутии или плетени кошници, които ще придадат повече уют и елегантност.

Още една креативна идея е съхранението на обувки в собственоръчно направени полици или чекмеджета от реставрирани предмети.

Да изберем поставка за обувки според интериорния стил

Класически стил

Шкафът в класически стил най-често е направен от масивно дърво. Той е здрав, стабилен и изискан. Може да е съчетан с пейка, закачалка или огледало.

Прованс стил

За антре в стил прованс е подходяща дървена пейка, боядисана в бяло или нежен пастелен цвят с мека тапицерия и плетени кошници за съхранение.

Скандинавски стил

За сканди коридора удачен избор е изчистен компактен стелаж. При този интериор се залага на простора, семплите форми и естествения чар. Мебелите са малко, а текстилът, обувките и аксесоарите често са открити.

Модерен стил

За модерния коридор изберете минималистичен шкаф с изчистен и стилен дизайн в черно или бяло, без излишни орнаменти.


Организацията на съхранение на обувки в коридора на пръв поглед не изглежда проблем, но ако помещени