Огледало в спалнята - разположение и дизайн

23/01/2020, 21:15:58
Оценка 5 от общо 2 гласа
23/01/2020
Огледало в спалнята - разположение и дизайн

„Има ли място огледалото в спалнята“ е спорен въпрос, по който може да чуете много различни мнения. Според Фън Шуй, например, е нежелателно да имате огледало в стаята за сън, а ако все пак има такова, то не трябва да е нито срещу леглото, нито срещу вратата или прозореца защото се смята, че ще се отрази негативно на енергийния поток.

Ако обаче вие не вярвате в китайското древно изкуство или в суеверия и харесвате огледалото като елемент за вашата спалня, то спокойно бихте могли да се възползвате от интериорните му предимства.

Огледалните повърхности придават обем и простор на стаята, правят в по-светла и визуално по-голяма. Така че този декоративен елемент може да бъде силен коз при обзавеждането на малка спалня.

Огледалото може да бъде вградено в мебел – например огледална врата на гардероб, като част от скрин или тоалетка или поставено на стената.

Предимството на тези варианти е, че не заемат място и няма опасност от счупване.

Огледалото може да бъде и свободно стоящо, поставено на пода. То разширява визуално стаята и може да се мести според желанията ви. Все пак с него трябва да се внимава защото съществува риск от счупване и не е подходящо ако имате малки деца или домашни любимци.

Къде да поставим огледалото?

Над леглото

Вместо картина над леглото може да поставите огледало. То може да бъде по протежение на цялото легло като по този начин ще коригирате визуално пропорциите на стаята.

От двете страни на леглото

С негова помощ може да създадете илюзия за допълнителна светлина в стаята.

На тавана

Нестандартна идея е поставянето на голямо огледало на тавана. То ще отразява цялата светлина в стаята и ще я направи оптически по-голяма. Може обаче да ви разсейва, дразни и да ви пречи да заспите.

Срещу прозореца

Огледала, поставени срещу прозорците удвояват количеството естествена светлина, която влиза в помещението и са много подходящи за тъмна спалня.

В ъгъл или ниша

Огледало, поставено в ниша или ъгъл ще се превърне в стилен акцент в спалнята.

На преградна стена

Ако стаята е разделена на две, например комбинирана с дрешник, офис кът, място за четене или за разкрасяване, то удачно е да поставите огледалото на преградната стена.

Спалня в стил прованс

В провансалската спалня поставете малко, кръгло огледало с ретро рамка над леглото

Спалнята в модерен или минималистичен стил

За модерната спалня е подходящо огледало без рамка. То може да заема и цяла стена.

Спалня в ретро стил

За ретро спалнята изберете правоъгълно огледало с дебела дървена или позлатена рамка, поставено над тоалетката или скрина.

Осветлението около огледалото не само има практична функция, но и ще подсили декоративния му ефект.


„Има ли място огледалото в спалнята“ е спорен въпрос, по който може да чуете много разли