Как да обособим дрешник у дома?

20/12/2021, 10:17:44
Оценка 5 от общо 2 гласа
20/12/2021
Тагове:
Как да обособим дрешник у дома?

Дрешникът е полезно и практично пространство, в което може да държим както актуалните към момента дрехи, така и несезонните такива. Освен това в него се съхраняват обувки, аксесоари, бижута, чанти. Всеки, който не разполага с такова помещение, знае колко е трудно да се намери място за всички дрехи извън техния сезон, както и за наличните обувки, чанти, чадъри, шапки и т.н. Ако разполагате с подходящо, за целта, помещение, не се колебайте да го превърнете в дрешник и многократно ще улесните живота си.

Къде да обособим дрешникът?

Като част от спалнята

Ако спалнята ви е достатъчно голяма, може да преградите част от нея и да я превърнете в дрешник. Преградната стена може да се изгради от гипскартон или итонг, или да използвате обемна мебел за целта – шкаф, секция. Това е удобен вариант, тъй като ще имате бърз достъп до дрехите си, но е нужно стаята да е достатъчно голяма.

Ако в спалнята има ниша, това е идеалното място за обособяването на гардеробна.

В отделно помещение

Ако имате неизползваема стая, превърнете я в дрешник и съчетайте с място за гримиране или гладене на дрехи. В този случай ще има възможност да държите повече вещи там като обувки, чадъри, шапки, шалове, дори завивки.

В коридора

Ако не разполагате със свободна стая и нямате достатъчно място в спалнята, може да обособите дрешника в коридора. За целта може да преградите малка част от него или да оползотворите налична ниша.

На тавана

Таванското помещение може да се превърне в удобен дрешник, както и в място за съхранение на куфари, възглавници, завивки, детски играчки и други вещи.

Как да организирате съхранението в дрешника?

На първо място зависи от колко хора ще се използва помещението. Най-практично е да разделите дрехите на мъжки, женски и отделно тези на децата. Другият вариант е да ги подредите според сезона. Когато планирате разположението и броя на щендерите и други пособия за съхранение, важно е да прецените от какви дрехи се състои вашия гардероб. Ако имате много рокли, костюми, сака и палта, то трябва да предвидите достатъчно закачалки за тях. Останалите дрехи е по-удобно да съхранявате сгънати на рафтове.

В случай, че в дрешника ще има обувки и аксесоари, трябва да помислите и за тяхната подредба. Има различни видове поставки и шкафове, които може да изберете, отново в зависимост от броя и вида на обувките. Може и да ги съхранявате в оригиналните им кутии директно на пода.

При избора на шкаф или етажерка за обувки, имайте предвид:

  • Обувките с равна подметка или нисък ток се подреждат на плоски рафтове, може и под ъгъл. Дълбочината на рафта е до 33 см. ширината – 18-25 см. а височината 16-20 см.
  • Боти и ботуши изискват повече пространство: дълбочина -30-35 см. ширина – 22-30 см. височина – 30-50 см.
  • Високите ботуши и чизми е желателно да не се огъват и се нуждаят от височина на рафта 40-60 см.
  • За дрехите и бельото съобразете:
  • Дрехи с дължина над 1 м. (панталони, палта, манта, халати) се съхраняват при височина 1.5м. и дълбочина около 50 см.
  • Бельото най-добре подредете в малки, плитки чекмеджета на най-долните редове.
  • Спално бельо, завеси, възглавници, покривки се нуждаят от дълбочина поне 50 см. Сложете ги на горните редове, тъй като по-рядко ще ви се налага да ги вадите.
  • Чантите и шапките е добре да подредите така, че да не се мачкат и да имате лесен достъп до тях т.е да се виждат без да се налага да ги вадите от шкафа.

Мебели и аксесоари в дрешника

Освен рафтове, щендери, закачалки и кутии, в дрешника може да поставите мебели и аксесоари, които ще улеснят ежедневието ви и ще обогатят приложението му.

Тоалетка

Ако пространството позволява, може да използвате гардеробната за да оправяте грима и косата си и да се приготвяте за излизане. Съчетайте тоалетката с огледало и удобно кресло или табуретка. Най-добре е помещението да разполага с прозорец, за да се възползвате от естествената светлина, но ако нямате този късмет, то просто сложете достатъчно добро изкуствено осветление. Предвидете контакт за сешоар или други козметични уреди.

Дъска за гладене

Когато е сгъната, дъската за гладене не заема никакво място и може да се скрие зад шкаф или да се прибере на подходящо място. Най-удобно би било да гладите дрехите в близост до мястото, където ги съхранявате. В такъв случай, не забравяйте да осигурите контакт за ютията.

Огледало

Независимо, дали имате тоалетка или не, наличието на огледало в дрешника, определено ще ви бъде от полза. Желателно е то да бъде в цял ръст, а ако има възможност, поставете няколко огледала за да се виждате от различен ъгъл.

Диван

Удобното канапе ще направи престоя ви в гардеробната по-приятен, ще даде възможност за изпробване и комбиниране на различни комбинации тоалети и обувки.

Място за съхранение на бижута

Ако комбинирате дрешника с тоалетка за гримиране, то предвидете място за съхранение на козметика, парфюми и бижута.

Довършителни материали

Подова настилка

Изберете комфортна подова настилка като ламинат или паркет. Мек килим или мокет също е добро решение, което ще ви донесе комфорт, то не е удачно ако ще стъпвате с обувки върху него.

Стени

Няма специални изисквания относно покритието на стените в гардеробната, а и по-голямата част от тях остава скрита. Най-добре заложете на латекс или тапети.

Таван

Желателно е да боядисате таванът в бяло, тъй като е нужен, светъл, неутрален цвят, за да виждате реалните цветове на дрехите си.

Врата

Може да изберете както класическа врата с едностранно отваряне, така и плъзгащи врати или завеси. Ако няма възможност за поставяне на огледало вътре в дрешника, може да се спрете на огледални врати.

Осветление и вентилация

Изберете неутрална, по-скоро топла и достатъчно силна светлина, която не променя цветът на дрехите. Може да използвате LED ленти над рафтовете и в чекмеджетата, които ще улеснят търсенето на дрехи и аксесоари. Помислете и за осветление около огледалото, особено ако ще го използвате за разкрасяване.

В случай, че дрешникът не разполага с прозорец, най-добре той да има отдушник, в противен случай рискувате дрехите да придобият неприятна миризма.


Дрешникът е полезно и практично пространство, в което може да държим както актуалните към момента др