Съвети при резитба на стайни растения

18/04/2018, 14:50:17
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/04/2018
Тагове:
Съвети при резитба на стайни растения

Резитбата е важна за да се поддържа красив, здрав и компактен вид на растенията. При стайните растения се прилага почистване на излишните растителни части, съкръщаване на клонките, оформяне на короната.

Преди да се пристъпи към резитба е важно да се познават особеностите и изискванията на конкретното растение. Най – често санитарната резитба се извършва всяка година в ранна пролет преди започване на новия растеж. Тя играе важна роля в профилактиката на болестите. Растенията трябва да се огледат добре и да се премахнат прецъфтелите цветове, изсъхналите листа и загнилите части.

Оформянето на короната също се прави веднъж годишно – преди активната вегетация.

За правилна резитба е важно да спазваме следните правила:

1. Работете винаги с остри градински ножици.

2. Инструментите трябва да се добре поддържани и чисти, а при резитба на отровни растения използвайте ръкавици защото има риск от алергии и свръхчувствителност.

3. След като сте подрязали дадено растение дезинфекцирайте ножиците със спирт преди да пристъпите към следващото.

4. Никога не правете резитба и пресаждане едновременно. Подрязвайте растението около две седмици преди пресаждането в нова саксия или след това за да може да се адаптира. Също така веднага след резитба не наторявайте растението.

5. Срезовете трябва да се правят под ъгъл и над пъпка. Страничните клонки се отрязват до основата.

6. След резитба растенията трябва да се предпазват известно време от попадане на преки слънчеви лъчи. Поливат се редовно с малко количество вода. Подхранването може да започне когато се появи нов прираст.

 


Резитбата е важна за да се поддържа красив, здрав и компактен вид на растенията. При стайните растен