6 растения за по - добър сън

24/10/2018, 14:42:00
Оценка 5 от общо 2 гласа
24/10/2018
Тагове:
6 растения за по - добър сън

Растенията подобряват качеството на въздуха у дома, помагат за намаляване на стреса, изпълват пространството с живот, свежест и цвят.

Освен това има някои растения, които биха могли да подобрят качеството на съня ни, ако ги отглеждаме в спалнята.

Кои са те?

Жасмин

Доказано е, че жасминът действа като естествен антиоксидант и помага за справяне с безсънието. Също така действа като афродизиак, благодарение на съдържанието на линалол, който освен, че му придава приятен аромат, има антибактериални свойства. Стайният жасмин не е претенциозно растение и се отглежда сравнително лесно. Обича влажния въздух, пулвелизирането му се отразява добре. Нужно му е и редовно поливане. Не понася застудявания, през зимата температурата не трябва да под 17 градуса. Чувства се добре на източен или западен прозорец.

Лавандула

Любимата на много градинари, лавандула, има множество полезни свойства. Благодарение на прекрасния си аромат и етерично масло, тя е широко успотребяване в кулинарията, козметиката, медицината, ароматерапията. Сред най – популярните й качества са това, че се бори със стреса и безсънието. Отглеждана в спалнята, тя зарежда с положителна енергия и подобрява качеството на съня.

Лавандулата обича светли и слънчеви места. Предпочита алкална и варовита, добре дренирана почва.

Гардения

Ароматът на гарденията научно доказано гони безсънието. Също така помага за успокояване на нервната система.

Гардения е дребно цъфтящо храстче, което обича силното слънце. Почвата винаги трябва да се поддържа леко влажна. Растението има нужда също така от сравнително висока въздушна влажност, като за целта може да го пулвелизирате от време на време.

Валериана

Лечебната дилянка, наричана още валериана е сред растенията, които най – силно влият на нашата нервна система. Ароматът й успокоява, помага за по – бързо заспиване и по – качествен сън.

Валериана представлява многогодишно растение, което цъфти в розови и бели ароматни цветове през лятото. Нуждае се от добре осветено място.

Здравец

Ароматът на здравецът успешно се бори с безсънието, напрежението и главоболието. Той създава благоприятна обстановка за сън. Освен това подобрява качеството на въздуха, като премахва микробите. Растението има множество полезни свойства и ще ви помогне да се будите отпочинали, свежи и заредени с енергия.

Нуждае се от почва с добри дренажни свойства и редовно поливане.

Драцена

Растението пречиства въздуха от токсини, създава благоприятен микроклимат в стаята, внася хармония и помага за здрав сън.

Драцената предпочита умерена светлина и температура. Най – добре се чувства до източен или западен прозорец. Почвата й трябва да се поддържа непрекъснато влажна.


Растенията подобряват качеството на въздуха у дома, помагат за намаляване на стреса, изпълват простр