Планиране на пролетните цветя в градината

03/08/2018, 13:48:21
Оценка 5 от общо 3 гласа
03/08/2018
Планиране на пролетните цветя в градината

Ранноцъфтящите декоративни растения ще внесат зеленина и цвят в градината ви още с настъпването на първите пролетни дни. Освен че придават чар и настроение на двора те са полезни и с това, че привличат пчели и пеперуди в градината ви още в началото на сезона. Някои луковични цветя ще разцъфтят още преди да се е стопил снега. Това са кокиче, минзухар, фрезия, ирис, синчец, пролетна циклама, ранни лалета. Някои многогодишни цветя също цъфтят в началото на пролетта. Те са теменужка, незабравка, иглика.

Някои ранноцъфтящи пролетни храсти също ще обагрят градината ви в пъстри краски. Такива са: форзиция, японска дюля, дрян, хамамелис, звездовидна магнолия.

Когато планирате засаждането на пролетните растения, подреждайте ги по период на цъфтеж, така че декоративната леха да бъде изпъстрена с цветя за дълъг период от време.

Ранните луковични цветя като лале, кокиче, синчец могат да се разпределят между останалите растения за да може лехата да се изпълни с цвят още в края на зимата.

Многогодишните растения трябва да се подредят по височина като най – ниските се сложат най – отпред, а зад тях могат да бъдат разположени декоративните храсти.

Внимавайте при избора на луковици! Тяхното качество е от голямо значение за доброто озеленяване. Не купувайте луковици, които изглеждат съмнително големи или пък такива с меки петна по тях или следи от мухъл.

Важно е да изберете и подходящия момент за засаждане на луковичните пролетни цветя. Това е периодът – септември – октомври. Летни цветя като далия и гладиол е най – добре да се засадят през пролетта.

Кои са най – разпространените пролетни луковични цветя?

Кокиче – цъфти през февруари – март. Цветето предпочита светли и хладни места. Не може да вирее върху суха и песъчлива почва. Обича умерената почвена влажност.

Минзухар – цъфти през февруари – март. Подходящо е както за декоративна цветна леха така и за скални кътове. Почвата трябва да е умерено влажна и с добра пропускливост.

Ирис – цъфти през февруари – март. Изглежда особено красиво засадено на малки групи. Обича слънчевите места и добре дренираната почва.

Лале – ранните видове започват да цъфтят в началото на март и продължават до април. Лалето предпочита слънчевите места и умерено влажна почва.

Синчец – цъфти през март до май. Идеално е за засаждане между дървета и храсти. Обича слънчеви до полусенчести места. Расте на големи колонии и си партнира добре с нарциси и лалета.

Зюмбюл – цъфти през април – май. Харесва слънчеви, топли места и добре дренирана почва. Подходящо е за цветни лехи и за засаждане около декоративни храсти.

Нарцис – периода на цъфтеж е през април – май. Подходящ е за отглеждане на малки групи в цветни лехи между други растения както и на големи самостоятелни колонии. Харесва слънчеви до полусенчести места и умерено влажна почва.


Ранноцъфтящите декоративни растения ще внесат зеленина и цвят в градината ви още с настъпването на п