Балконът и терасата са по-красиви с петунии

27/11/2023, 14:26:07
Оценка 5 от общо 2 гласа
27/11/2023
Тагове:
Балконът и терасата са по-красиви с петунии

Сигурно всеки се е заглеждал в тераса, отрупана с красивите цветове на петунии, нацъфтели в сандъчета и вероятно сте си мислили, че тази красота отнема страшно много време и грижа. Всъщност не е така. Разбира се, необходими са грижи, като за всяко нещо между другото, но петунията е едно от най-невзискателните цветя. Тя ще отрупа с цветове терасата дори на начинаещия градинар.

Петунията може да се отглежда и в градината, но определено е предпочитана за засяване на балкони и тераси, превръщайки ги в красив декор за летните вечери или срещи за кафе.

Ярките й багри освен от сандъчетата могат да надничат и от висящи саксии и кашпи, където също вирее чудесно. Изобщо, където и да засеете петунията, с малко грижи, тя ще ви зарадва с прекрасни цветове.

Ние от Сортови семена Дар ви предлагаме изключително разнообразие от различни сортове и цветове петунии - звездовидни, кичести, висящи и още много други. При нас ще намерите както готови разсади, така и семена, за да засеете и отгледате сами Вашите петунии.

Какво трябва да знаете за отглеждането на петуниите?

Ако сте избрали да отгледате петунии от семена, можете да ги засеете още през февруари, но имайте предвид, че в този случай ще ви е необходимо допълнително осветление. Това е причината и повечето градинари да съветват засяването на семената от петуния да става в края на март. Рискът при отглеждането на собствен разсад от семена, който трябва да имате предвид, е че не всички от тях ще поникнат, затова трябва да си предвидите резерв.

Първото, което трябва да осигурите и субстрат за разсади. В нашия сайт ще ви предложим разнообразие от субстрати, които са фини и изключително подходящи за целта. Семената на петунията са малки и отглеждането им в градинска почва, може да затрудни значително поникването.

Пак поради факта, че семената на петунията са малки не трябва да ги заравяте в почвата, а само леко да ги притиснете. Първоначално поливайте разсада с пулверизатор, а не с лейка, за да не отмиете семената.

До поникването на семената, покрийте семената с фолио или стъкло и поставете разсада на място с много светлина, но в никакъв случай директна. 

След около 7 дена семената ще покълнат. Важно е редовно да премахвате конденза от фолиото и стъклото. Когато се оформи първият същински лист покритието трябва да се махне. Когато разсадът оформи трети и и четвърти същински лист, трябва да го пикирате.

Когато разсадът е готов за пресаждане на постоянно място е много важно да не пропускате да го закалите. Какво означава това? Изнасяйте разсада навън през деня и го прибирайте през нощта или го премествайте на по-хладно място. Правете това в продължение на около седмица.

Ако ще засаждате петуниите в градината трябва да имате предвид, че глинестата или песъчливо-глинеста плодородна почва е подходяща за тях. Изберете слънчево място, защото петуниите имат нужда от светлина. Времето за засаждане в градината трябва да е след като е преминала опасността от слани. Обикновено това е през май месец.

Друго, за което трябва да внимавате, е когато поливате цветята да наливате водата в корените, без да пръскате листата или цветовете, защото това ще доведе до появата на болести.

За да се радвате на дълъг и обилен цъфтеж трябва да подхранвате петуниите с подходящ тор. Най-подходящи са специалните торове за цъфтящи, потърсете ги в sortovisemena.bg. Те съдържат всички необходими съставки за развитието на цветята. Торете почти всяка седмица до август.

След като петуниите прецъфтят, ако искате да ги запазите, ги извадете от почвата през октомври и премахнете всички издънки. Храстът се засажда в саксия и се прибира в хладно помещение. След това оставете цветето да почива, но все пак не забравяйте да го поливате и да поддържате субстрата влажен. През февруари преместете саксията на перваза на добре осветен прозорец и възстановете редовните поливки.


Сигурно всеки се е заглеждал в тераса, отрупана с красивите цветове на петунии, нацъфтели в сандъчет