Методи за предпазване на растенията в градината

11/04/2019, 09:57:21
Оценка 5 от общо 2 гласа
11/04/2019
Методи за предпазване на растенията в градината

Устойчивите градински растения виреят на открито целогодишно без да се налага да се вземат мерки за тяхното предпазване от студ или други външни фактори. Има обаче чувствителни и не толкова издръжливи видове, които на определен етап от развитието си имат нужда от защита за да оцелеят.

Най – често растенията трябва да бъдат защитени от студ, вятър, насекоми и вредители.

Предпазване от измръзване

Не бързайте да засаждате чувствителните към студ едногодишни растения преди опасността от измръзване да е преминала. Повечето от многогодишните видове могат да оцелеят при нормални зимни условия, освен ако не е екстремно студено.

Все пак някои от тях имат нужда от защита. Покрийте крехките храсти със слама, торф или листа. Прикрепете покритието с клончета. Направете това още в края на есента и го махнете в началото на пролетта когато започва новия растеж.

Новозасадените вечнозелени видове трябва да бъдат защитени като около тях се направи параван от колчета, обвити с полиетиленово платно.

Друг начин да предпазите уязвимите видове е да направите рамка около тях с брезент.

За да предпазите овошките от измръзване и слани в първите пролетни дни поддържайте почвата около тях влажна чрез по – често поливане. Това ще задържи температурата в основата им малко по – ниска, ще поддържа корените охладени и ще предпази от преждевременен цъфтеж.

Не бързайте да подрязвате растенията преди времето да се е затоплило достатъчно, тъй като това също ще стимулира ранен цъфтеж.

В специализираните магазини ще намерите и покривала, предпазващи от слана.

Предпазване от сняг

При обилен снеговалеж опасна е не толкова ниската температура колкото тежестта на натрупания сняг. Вечнозелените растения задържат повече сняг заради листната си маса и той може да счупи клоните им. Приберете клоните на иглолистните видове и ги превържете с канап. Премахнете снега от покрива на парника, тъй като той спира притока на светлина вътре.

Предпазване от вятър

Силният вятър може да огъне и счупи някои клони на дърветата и храстите, а новозасадените растения дори могат да бъдат изкоренени.

За да предпазите растенията от вятър може да ги покриете с полиетилен. Някои видове може да се превържат към опора. Около по – слабите или новопосадени видове може да поставите тънка метална мрежа или плет от колове и пръти. След буря проверявайте внимателно крехките растения за нанесени щети.

Предпазване от животни

Кучетата и котките точат ноктите си по кората на дърветата, зайците и други гризачи също са опасни. Най – добре е да обвиете долната част на ствола на дървото с тънка телена мрежа. Телената мрежа ще предпази от ягодоплодните растения от птици.

В градинските центрове се продават и специални препарати за защита от насекоми, птици и гризачи.


Устойчивите градински растения виреят на открито целогодишно без да се налага да се вземат мерки за