Как да изберем косачка и тример за трева?

17/08/2023, 11:46:53
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/08/2023
Тагове:
Как да изберем косачка и тример за трева?

Тример или косачка – кое да изберем? Вероятно всеки, който има двор за косене, се е питал този въпрос. В кои случаи обаче е добре да изберем тример и в кои косачка. В следващите редове ще разберем.

Тримери за трева

Това са едни от най-разпространените машини за косене на двора. Най-голямото им предимство моделите тримери за трева е, че са подходящи за по-малки места и по-труднодостъпни зони. С тях може да се коси около пътеки, тротоари, цветя и растения. Тримерите се делят основно на 3 вида – електрически, акумулаторни и бензинови.

 

Електрически тримери

Електрическите тримери са леки, лесни за поддържане и сравнително тихи, докато работят. С тях може да се обработват малки по размер площи. Не е препоръчително да се използват за косене на гъста и дебела растителност, която да затрудни машината. Недостатъкът им е, че имат къс захранващ кабел, поради което трябва да се използва удължител.

 

Акумулаторни тримери

Акумулаторните тримери, за разлика от електрическите, не изискват кабел, за да работят. Те използват акумулаторни Li-Ion батерии, които им осигуряват най-голямото предимство – мобилност. Този тип коси могат да се използват навсякъде стига батерията да е заредена. Понякога презареждането на батерията може да прекъсне работния процес, но въпреки това те са по-удобни. Има тримери с батерии 12, 18, 20 V, но и такива, които са предназначени за професионална употреба с 40 V батерия.

 

Бензинови тримери

Бензиновите тримери имат изключително голяма мощност, поради което са подходящи за професионална употреба. С тях може да се обработват много големи площи, както и твърда и груба растителност. С тях може да се реже и жив плет. Ширината им на косене е голяма, както е голяма и мощността им. Те са по-тежки и по-шумни обаче. Поради това те могат да се носят на гръб с помощта на самар, за да се причинява умора по време на работа. Изискват по-голяма поддръжка от останалите видове. Подходящи са за обработване на наклонени терени. Те работят с корда или нож, като с ножа се режат храсти и жив плет.

Делят се на тримери с двутактов и четиритактов двигател. Тези с двутактов работят със смес от бензин и масло и произвеждат повече изгорели газове. Те са по-евтини, но са по-стария вид, отколкото четиритактовите. За разлика от тях тримерите с 4-тактов двигател са по-скъпи, но по-екологични и по-икономични. Имат мощен двигател и са с по-ниски нива на шум. Те работят без смес от гориво и масло.

Тримерите използват нож или корда. Бензиновите работят и с двата консуматива. Ножът е предназначен за груба растителност, докато кордите са подходящи за по-тънки треви. Кордите биват с различен тип профил – кръгли, квадратни, тип звезда. Ширината на косене с корда обикновено е между 40 и 45 см, а с нож – между 20 и 25 см.

Косачки за трева

Подобно на тримерите за трева косачките се делят на акумулаторни, електрически и бензинови. Акумулаторните работят без кабели, имат леко тегло и са лесни за маневриране. Батериите им обаче трябва да се заредени, за да работят. Електрическите, подобно на акумулаторните, са лесни за избутване и се използват за косене на малки площи. Към тях обаче трябва да се свърже удължител, за да обработвате градината. Бензиновите косачки пък са оборудвани с двутактов или четиритактов двигател. Те са подходящи за професионална употреба благодарение на голямата им мощност. Имат по-високи нива на шум и отделят газове, докато работят. Предназначени са за по-големи дворове.

Освен тях има и ръчни косачки за трева. Те се задвижват чрез натиск от работещия. Устроени са просто – включват цилиндрични ножове, дръжки и колела. Повечето модели са оборудвани и с кош за окосената трева.

Тракторните косачки включват 4 колела, седалка и кормило. Те са предназначени за много големи площи. Имат големи размери и са много мощни. С тях косенето на голямо количество трева се случва за много кратко време. Тракторните косачки са оборудвани с много голям кош за трева.

Палцовите косачки пък са предназначени за обрасли площи и са подходящи за косене под наклон. Те са високоефективни, като за кратко време косят много голямо количество трева. Работят на бензин и са най-често оборудвани с 4-тактов двигател. Могат да се прикачат към трактор.

Косачките за висока трева са друг вид косачки и разполагат със здрави ножове, предназначени за рязане на твърда растителност. Те са изключително мощни и стабилни. Имат бензинов двигател и са маневрени. С тях се косят горски пътища, паркове, градини. Биват два вида – ротационни и тримерни косачки. Ротационните са оборудвани с режещ диск и големи колела. Могат да работят под наклон. Има модели с двутактов, а други – с четиритактов двигател. Има роторни косачки, които са и самоходни. Тримерните косачки пък включват корда за косене на висока и жилава трева. Някои модели позволяват използването и на диск с остриета. Подходящи са за труднодостъпни места с препятствия.

 

Косачки робот

Този тип косачки работят самостоятелно без да е необходима директна човешка намеса. Автономността им осигурява удобство и комфорт. Работят в определени граници, които са предварително поставени. При достигане на ограда или препятствие косачката променя посоката си на движение.

Косачките робот се изработват по най-нови технологии и включват множество функции – имат сензори за дъжд, заобикаляне на предмети и могат да се управляват дистанционно чрез смартфон. Могат да се настроят за работа в точно определен час дори. Сензорите им възпрепятстват също падане или преобръщане.

Ширината на косене на всяка косачка робот варира между 10 и 50 см, а височината може да се регулира. Максималната площ, която се обработва, е максимум около 5000 м², което си е сериозно предимство. Косачките робот работят и при наклон до около 25%. Те мулчират тревата – смилат я на ситни парчета, а впоследствие тя остава като естествена тор за тревата.

Резултатът от употребата им е красива зелена и добре изглеждаща трева. Самостоятелно намират след косене станцията за зареждане. Те са изключително тихи, не изискват гориво, а акумулаторни батерии, които се зареждат след всяко косене.

Дали ще изберете тример или косачка зависи от площта, която ще обработвате и вида растителност.

 

Откъде да закупя?

Ако търсите качествен тример или косачка за Вашата градина, можете да изберете такава от един от най-големите онлайн магазини за машини в България – onlinemashini.bg. Там ще намерите богат асортимент от различни модели косачки и коси на утвърдени марки на пазара, включително Bosch, Makita, Hecht, Gardena, Husqvarna, Einhell и други.

Онлайн магазинът предлага бърза и сигурна доставка до всяка точка на страната. Можете да поръчате и до най-малкото населено място. При поръчка над 70 лв доставката Ви е безплатна.


Тример или косачка – кое да изберем? Вероятно всеки, който има двор за косене, се е питал този