Водна лилия (Nymphaea hybrida)

18/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 81 гласа
18/08/2016
Водна лилия (Nymphaea hybrida)

Nymphaea hybrida е многогодишно тревисто растение. Родът обхваща 25 водни растения, срещащи се в Тропиците, Южна Америка и Австралия.

Съществуват много хибридни сортове, чиято популярност става все по – голяма. Освен в дълбоки водоеми, те могат да се отглеждат и в изкуствени басейни у дома. В зависимост от сорта, на растението трябва да се осигури дълбочина от 30 до 80 см.

Цъфтежът на водната лилия започва през юни и може да продължи и през есента, стига да е топла и да няма слани. Важно условие за появата на цъфтеж е достатъчното количество светлина. Растенията се засаждат директно на дъното или в специални кошници за водни растения. Могат да се засадят и в обикновени широки саксии. В повечето цветарски магазини може да намерите субстрат за водни растения, но ако нямате такъв може да използвате смес от градинска почва и пясък.

Водната лилия може да се отгледа и от семена по следния начин: в подходящ съд се налива малко вода и се насипва около 3 см. пясък. Семената се поставят в пясъка и отгоре се долива с вода. Оптималната температура за отглеждането им е от 24 до 30 градуса. Задължително условие е наличието на достатъчно светлина.

Важно, за правилното развитие на водната лилия е редовното подхранване със специални торове за водни растения.

Пресаждането се прави на около две години - рано през пролетта преди да са се развили листата.

Презимуване: Водните лилии не бива да бъдат оставяни навън през зимата когато температурите паднат под нулата. В топлите южни раойни на страната има любители градинари, които оставят растението в езерото през зимата. Падналият отгоре сняг създава изолационен слой, който предпазва лилията от измръзване. Въпреки това в по – сутдени райони се препоръчва растението да презимува в съд с вода, поставен в мазето или избеното помещние. В края на април – началото на май растението може да се премести отново във водоема.

Ако отглеждате лилията в стайни условия спрете подхранването й през авгсут, за да я подготвите за зимата.

Подменяйте редовно водата и почиствайте аквариума. Растението не понася бързо движеща се вода и течение.

Ако във водоема отглеждате рибки или земноводни не пръскайте лилията с препарати против вредители, тъй като те са отровни за животните!


Nymphaea hybrida е многогодишно тревисто растение. Родът обхваща 25 водни растения, срещащи се в Тро