Растения за свеж въздух у дома

22/07/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 31 гласа
22/07/2016
Тагове:
Растения за свеж въздух у дома

Красивите стайни растения не само придават уют и свежест в дома ви, но и влияят върху настроението и здравословното ви състояние. Вижте: кои растения внасят положителна енергия в дома. С помощта на цветята може да намалите количеството на вредни вещества във въздуха в жилището.

Кои растения имат свойството да пречистват въздуха?

Бръшлян

Подходящ е за поставяне в кухнята, коридора, дневната, както и помещения, в които скоро е правен ремонт. Той има свойството да неутрализира бензена – разтворител, който влиза в състава на много бои и почистващи препарати.

Алое

Полезното растение пречиства въздуха в затворени помещения като абсорбира 90% от формалдехида. Листата му отделят голямо количество фитонциди, които имат антибактериално действие и влияят благоприятно на организма.

Фикус

Често срещано стайно растение сред любителите цветари. Освен да придава зеленина в дома ви, фикусът поглъща формалдехида от въздуха. Вредното вещество може да се срещне на практика във всяко жилище, намира се в изолацията на стените, в лепилото за тапети, в опаковъчни материали, в козметиката. Фикусът е подходящ за всички стаи в жилището.

Хлорофитум

Може да се отглежда във всички помещения, най – подходящ е за спалнята и дневната. Има свойството да поглъща формалдехида и въглеродния окис. Намалява риска от развитие на алергии.

Хризантема

Ако скоро сте правили ремонт на дома си поставете в прясно боядисаните стаи хризантеми. Те елиминират трихлороетилена – вещество, което се съдържа в разтворителите и боите.

Драцена

Доказано отстранява толуол, бензол, формалдехид и трихлороетилен. Драцената е подходяща за всички стаи в дома, през лятото може да се отглежда на открита тераса.

Азалия

Красивото растение е подходящо за кухнята и банята, тъй като има способността да абсорбира амоняка, който присъства в състава на много перилни и почистващи препарати.

Дифенбахия

Абсорбира токсични вещества като ксилен и толуол, които се отделят от прясна боя, ламиниран паркет и ПДЧ плоскости. Освен това има антибактериален ефект и унищожава стафилококите във въздуха. Подходящо е за дома и офиса. Имайте предвид, че сокът от листата ѝ е силно отровен.

Здравец

Благодарение на голямото съдържание на етерични масла, здравецът излъчва вещества, които има силно изразено антибактериално действие, освежават въздуха и изпълват жилището с приятен и здравословен аромат. Освен това миризмата му успокоява нервната система и подобрява съня. В редки случаи са възможно алергични реакции към растението.

Сансевиера

Растението излъчва много повече кислород от голяма част от стайните растения. Справя се успешно с пречистване на въздуха от повечето вредни вещества, излъчвани от мебели, строителни материали, домакинска химия.

Нефролепис

Излъчва вещества с антибактериален и успокояващ ефект. Обича тъмни и влажни места и е чудесна декорация за банята.


Красивите стайни растения не само придават уют и свежест в дома ви, но и влияят върху настроението и