В градината през юли

05/07/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 71 гласа
05/07/2015
В градината през юли

Юли обикновено е най – горещият и най – слънчевия месец, валежите са по – редки, а това се отразява на растителността в градината.

Как да предпазим растенията от жегите и да им осигурим необходимите условия за растеж?

Тревни площи

През юли тревните площи се нуждаят от редовно поливане, опитайте се да постигнете норма от 5 – 6 литра на кв. м. на ден. Най – подходящото време за поливане са сутрешните и вечерните часове. Желаетлно е и да наторявате редовно тревния чим. Подхранвайте равномерно, а веднага след това поливайте обилно. Косенето на тревния чим трябва да се извършва един път седмично на височина около 3 см. Важно е редовно да премахвате плевелите. Ефикасен начин да прогоните картиците и гризачите е да засадите рицин в градината.

Цветна леха

Цветните композиции се нуждаят от често разрохкване на почвата и редовно поливане. В горещите дни поливайте през ден, а през останалото време през два дни. Редовно почиствайте от прецъфтели цветове и сухи листа и клонки. Следете за поява на плевели или болести. Юли месец е подходящ за размножаване и пресаждане на перуниката. Успешно може да вкорените резници от флокс, седум и рози.

Дървета и храсти

Розите трябва редовно да се почистват от прецъфтелите цветове. Времето е подходящо и да ги подрежете за да ги подготвите за есенен цъфтеж. Следете за поява на брашнеста мана. Широколистните дървета и храсти също трябва да бъдат подрязани. Наторете декоративните храсти с течни торове, разтворени във водата за поливане. Поддържайте формата на чимшира с често постригване.

Зеленчукова градина

В зеленчуковата градина нуждата от често поливане също нараства. Време е да приберете летния чесън за съхранение. През първата половина на юли се засаждат късните домати и късното зеле. Около средата на месеца е време за късния фасул. А към края на юли е подходящо да се засее ряпата.

Плодова градина

Най – съшествената грижа в плодовата градина през юли е редовното и обилно поливане на младите овощни дръвчета. Премахнете слабите и недоразвити гроздове от лозата, така ще намалите натоварването. Прибирайте плодовете на кайсии, ябълки, праскови и круши рано сутрин така ще ги запазите свежи за по –дълго.

Стайни и балконски цветя

Изнесете азалията, стайният бамбук, хибискуса, драцената, кливията, палмите, папратите, пасифлората, фикусите, бръшлянът, юката на свеж въздух. Завъртайте висящите кошници често, така че слънцето да ги огрява от всички страни. През горещите летни дни оставете вкъщи бромелиевите растения, монстерата, хоята, филоденрдрона, каменното цвете.

Растителна защита

Основните неприятели за периода са черна черешова листна въшка, червен овощен акар, лозова краста, брашнеста мана.


Юли обикновено е най – горещият и най – слънчевия месец, валежите са по – редки, а